Societat 28/07/2020

El Govern farà proves PCR als passatgers dels 25 països amb major incidència de coronavirus

La Direcció General de Salut Pública ha creat un gabinet tècnic amb deu persones per millorar la coordinació entre el sistema sanitari i altres àrees de l'Administració pública

A. T.
3 min
Turistes a l'aeroport Son Sant Joan

PalmaLa consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha anunciat aquest dimarts que el Govern farà proves PCR a les persones que vinguin dels 25 països amb major incidència del coronavirus. Tal com ja es va avançar, l'executiu autonòmic disposarà de "noms i llinatges" d'aquestes persones, ha afirmat Gómez, per tal de poder fer-ne un "seguiment més acurat" i "veure si als països d'origen han tingut contacte amb persones positives".

La consellera ha puntualitzat que són persones que venen "per motius de feina, perquè són residents o per cuidar persones dependents", tot i que encara no sap quantes proves s'hauran de fet, atès que encara no tenen "aquest registre d'arribades". Pel que fa als països d'origen, ha explicat que "hi ha de tot", i ha posat els Estats Units i Rússia com a exemples. Dels comunitaris, ha afegit, podria haver-hi Suècia, malgrat que pot ser que ja no sigui a la llista gràcies al fet que les seves dades han millorat els darrers dies.

Juntament amb això, Gómez ha informat que la Direcció General de Salut Pública i Participació va posar en marxa el 15 de juny un gabinet tècnic de nova creació format per deu professionals per potenciar la coordinació entre el sistema sanitari i altres àrees de l'Administració pública. L'equip està format per sis persones que estan a Mallorca –tres tècnics, dos auxiliars administratius, una coordinadora del gabinet i un epidemiòleg–, dues que es troben a Eivissa i dues més, a Menorca.

Un nou repte, ha dit Gómez, és "posar el focus en els col·lectius vulnerables o en els grups de risc". Per això, tenen previst "una reunió amb diferents persones representants de diferents cultures, ètnies o religions per poder donar informació de primera mà i ajudar a transmetre-la", ha manifestat la consellera. També "s'han de fer tasques comunitàries en els barris més desfavorits, on hi ha pisos amb més amuntegament de gent", ha indicat. En aquesta línia, també pretenen treballar "amb els mediadors culturals i amb els joves per fer arribar, en el seu nivell, les mesures de protecció més eficaces".

Nous brots

Sobre el darrer brot detectat a Mallorca, el de l'Arenal, Gómez ha informat que són "gent resident", i no turistes. D'aquesta desena de persones, "la majoria són asimptomàtics i amb símptomes lleus", encara que "les darreres setmanes hi ha hagut ingressos, un d'ells a l'UCI".

"El nombre de casos està augmentant, això és una evidència", ha reconegut la membre de l'Executiu autonòmic sobre la situació que viuen les Balears. "Però no podem abaixar la guàrdia", avisa, i per aquest motiu la Conselleria contractarà "15 infermeres més" aquesta setmana que se sumaran a les 105 que es varen contractar per fer la feina de rastreig i seguiment de contacte dels casos positius de covid-19, juntament amb "sis auxiliars i cinc tècnics més".

La intenció, amb aquesta mesura, és reforçar la central de coordinació per continuar fent "una cerca molt activa". Com a mostra d'això, Gómez ha declarat que en les prop de 1.500 PCR que es varen fer dilluns, la taxa de positivitat va ser d'un 1,5%. "Hem de tenir clar que en el moment de desconfinar encara hi havia virus, no hem estat a zero mai", ha recordat la consellera. En qualsevol cas, "la preocupació està en les persones asimptomàtiques i amb pocs símptomes", ha dit la membre del Govern.

stats