Societat 25/10/2018

El govern espanyol estudia prohibir noves exploracions d'hidrocarburs a la mar

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, també s'ha mostrat a favor de revisar els costos no elèctrics que es remuneren per mitjà del rebut de la llum

Ara Balears
1 min
Imatge de recurs

PalmaLa ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha avançat aquest dijous que el govern espanyol es planteja prohibir noves exploracions marines d'hidrocarburs a Espanya.

Durant la seva intervenció en la Comissió de Transició Energètica, la ministra ha insistit en la necessitat d'actualitzar el funcionament del mercat elèctric, que va ser dissenyat per a una època en la qual la realitat tècnica i els actors eren uns altres, així com per introduir canvis en el sistema fiscal perquè l'actual és "complex i, a vegades, contradictori".

Aquestes reformes seguiran el reial decret llei que va aprovar el govern espanyol amb mesures urgents per, entre altres qüestions, abaratir el rebut de la llum i modificar el bo social.

Segons la ministra, el mercat majorista de l'electricitat havia registrat des del març pujades de preu "molt importants, contínues i constants" a pesar que l'exministre d'Energia Álvaro Nadal va assegurar que les mesures adoptades durant el seu mandat permetrien baixar radicalment el preu.

Ribera ha subratllat que després de l'aprovació del reial decret llei i gràcies a la baixada del preu del CO2, Espanya ha passat de liderar l'increment de preus a situar-se, al costat dels països nòrdics, entre els mercats en els quals més han caigut des del setembre.

A més, s'ha mostrat a favor de revisar els costos no elèctrics que es remuneren per mitjà del rebut de la llum, així com "fins quan i fins quant" se subvencionen els costos elèctrics de grans empreses a costa dels usuaris domèstics.

D'altra banda, ha advocat per "rescatar" l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i perquè les empreses cotitzades hagin d'informar sobre els seus riscos ambientals.

stats