Societat 20/06/2021

El govern espanyol desbloqueja la llei trans i té previst aprovar-la el 29 de juny

Tot i que encara està en fase de negociació, el text permetrà l'autodeterminació de gènere

ARA
2 min
Protestes a les portes del Congrés durant el debat per la tramitació de la llei trans

El govern espanyol ultima l'avantprojecte de llei per a la igualtat efectiva de les persones trans i la igualtat LGTBI, un text que preveu aprovar el consell de ministres el 29 de juny i que permetrà el canvi de sexe i nom al Registre Civil sense necessitat de testimonis, proves ni informes mèdics en un termini de tres mesos. Les negociacions entre els diferents ministeris implicats (Igualtat, Justícia i Vicepresidència Primera) continuen i el text encara no s'ha tancat, però hi ha acord sobre el canvi registral de sexe, principal escull en l'elaboració de la norma. Amb la futura llei no es necessitaran informes mèdics, ni testimonis, ni proves perquè una persona trans modifiqui la menció del sexe i el seu nom a partir dels 14 anys, com va avançar ahir El Periódico.

Amb aquesta legislació s'acaba la patologització de les persones trans, una reivindicació històrica del col·lectiu, ja que es reconeixerà la seva identitat només amb un procediment administratiu senzill en el Registre Civil: la persona interessada ha d'expressar la seva voluntat davant el funcionari i tornar a fer-ho tres mesos després perquè el canvi sigui efectiu.

En l'últim esborrany de l'avantprojecte, a què ha tingut accés Efe, es fixa en els 14 anys l'edat a partir de la qual un menor pot canviar el seu sexe i el seu nom. Els col·lectius LGTBI demanaven que se situés en els 12 anys. El procediment de canvi registral serà senzill: la persona interessada ha d'anar al registre amb una cita prèvia i omplir un formulari en el qual indiqui que no està d'acord amb el sexe que li va ser assignat al néixer i en sol·liciti la rectificació, així com el canvi de nom.

Després de mesos de bloqueig, el govern espanyol té previst aprovar durant la setmana de l'Orgull LGTBI aquesta llei que ha anat acompanyada de polèmica. Des que el ministeri d’Igualtat d’Irene Moreno va anunciar la iniciativa, detractores i defensores s’han tirat els plats pel cap, i l’autodeterminació de gènere ha sigut el principal cavall de batalla que enfronta els dos bàndols.

La presidenta de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (Felgtb), Uge Sangil, ha celebrat que s'hagi desbloquejat un tema capital com és l'autodeterminació de gènere, si bé ha demanat prudència i responsabilitat perquè la negociació encara no ha acabat.

stats