El govern espanyol fa desaparèixer 34 infectats per coronavirus i 17 morts del registre de dades

L'enèsim canvi de criteri a l'hora de fer públiques les xifres fa que cada vegada resulti més difícil comparar-les

En un altre sorprenent canvi de criteri a l'hora de registrar l'avenç del coronavirus, el govern espanyol ha rebaixat aquest dijous les dades que fins ara comunicava l'Executiu balear. La Conselleria de Salut ha deixat de donar les xifres de defuncions i infectats –perquè la Moncloa demanava que les dades de les dues administracions encaixassin–, de manera que ara només es fan públiques les que es comuniquen des de Madrid. El resultat és que han desaparegut de les llistes 34 positius per covid-19 i 17 defuncions.

Segons el document fet públic aquest dijous horabaixa pel Ministeri, hi ha 2.164 infectats i han mort 209 persones a causa del virus. Dimecres la Conselleria de Salut va comunicar que hi havia 1.198 positius i 226 defuncions. Aquesta diferència feia uns dies que s'arrossegava, però l'ARA Balears difonia les dades que feia públiques el Govern balear. A més, el Ministeri de Sanitat no comunica ara cada dia la xifra de curats; per tant, ja no es pot calcular el nombre de casos positius actius ni la seva evolució.

Fonts de la Conselleria de Salut han comunicat a l'ARA Balears que, pel que fa als casos positius, la diferència rau en el fet que l'executiu espanyol només compta els casos detectats en proves d'anticossos des de l'11 de maig. La Conselleria de Salut, en canvi, no va comunicar els positius per anticossos entre el 26 d'abril i el 2 de juny, però aquest dimarts ho va corregir i va afegir 108 casos que corresponien a aquest període.

Nou sistema

Pel que fa a les defuncions, fonts de la Conselleria han admès a l'ARA Balears que el Ministeri encara no els ha comunicat quin criteri han seguit per no comptar els 17 morts que ells sí que havien computat. De tota manera, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat en una roda de premsa que algunes comunitats autònomes no havien restat unes dades de defuncions per coronavirus "que s'havien eliminat de la sèrie, no tant perquè no ho fossin, sinó perquè no es tenia la data de defunció". També ha assegurat que en els propers dies ho corregirien.

Aquest mateix dilluns,  Fernando  Simón  va anunciar que havien modificat la manera de notificar els contagis per centrar-se "en què passa ara i no en què passava fa uns dies". Malgrat que no va ser  fins a  la setmana passada que Sanitat va fer públic el canvi, l'11 de maig el Ministeri ja va modificar la metodologia de detecció i recompte. Després de dues setmanes en què les comunitats es van adaptar al nou sistema de notificació,  Simón  va defensar que "permet tenir informació individualitzada de cada cas i, per tant, ser més precisos a l'hora de detectar possibles rebrots".

Des de llavors, en el seu informe diari, el Ministeri parla de "nous diagnosticats el dia previ", com també dels casos diagnosticats entre els darrers 7 i 14 dies i els que han iniciat els símptomes en aquests intervals. Pel que fa a les morts, amb la sèrie total en revisió, Sanitat informa des del 25 de maig de les noves defuncions compreses en els darrers  7  dies (el mateix passa amb els nous hospitalitzats i els casos greus).

Les dades de l'INE també confonen

Aquests canvis han arribat la mateixa setmana que l'Institut Nacional d'Estadística fes públiques les dades sobre l'excés de mortalitat dels darreres mesos, amb les quals s'afegien al ball de xifres. Tot i que el Ministeri de Sanitat va deixar en 27.127 les morts per coronavirus a Espanya, les estimacions de l'INE revelen que en les primeres  21  setmanes de l'any –fins al 24 de maig passat– van morir 225.930 persones a l'Estat, és a dir, 43.945 més que l'any anterior i un 24% més.

L'increment en les defuncions es comptabilitza amb les dades dels registres civils i no té en compte la causa de la defunció, però deixa clar el canvi de tendència. "No es pot mesurar de manera exacta l'impacte de la pandèmia del covid-19, però sí que s'observa un considerable augment del nombre de defuncions a Espanya", recalquen a l'organisme estadístic.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF