Societat 23/06/2020

El govern espanyol provarà l'aplicació de rastreig de contactes a la Gomera a partir de dilluns

El projecte pilot, que no es farà a les Balears malgrat l'anunci de la ministra Reyes Maroto, durarà dues setmanes i simularà el contagi de covid-19 de 300 persones

Enric Borràs
4 min
L'aeroport de Palma, el primer dia de restriccions de vols a causa del coronavirus.

PalmaEl primer model de l'aplicació de rastreig automatitzat de contactes per frenar el coronavirus es començarà a provar aquest dilluns 29 a l'illa canària de la Gomera, en un projecte pilot que durarà dues setmanes. L'eina, basada en l'estàndard europeu descentralitzat DP-3T, no requerirà cap dada personal de l'usuari ni el geolocalitzarà, segons fonts de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Tot i això, serà capaç de determinar els contactes de risc de cada usuari: els que siguin de més de 15 minuts a menys de dos metres de distància, i permetrà avisar qui n'hagi tingut amb algú infectat de covid-19.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el contracte de 330.537 euros amb la multinacional Indra per desenvolupar i avaluar el pla pilot, després del qual es prendran "les decisions oportunes per a la connexió amb el sistema de salut de les diferents comunitats autònomes", segons un comunicat del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

La Secretaria d'Estat espera que uns 3.000 ciutadans i visitants de la Gomera es descarreguin l'aplicació a partir de dilluns –fer-ho és voluntari–, i simularà que, d'aquests, un 10%, 300, estan contagiats per fer la prova. Això els permetrà comprovar si l'aplicació funciona com s'espera i es pot rastrejar amb qui tenen una relació més estreta els contagiats ficticis. L'eina funcionarà amb el bluetooth del mòbil, amb el qual es podrà calcular la distància amb cada mòbil proper –sempre que també tingui l'aplicació– i el temps que puguin estar a prop.

L'aplicació, segons fonts de la Secretaria d'Estat, és de codi obert –qualsevol persona amb prou coneixements podrà comprovar què fa i com– i compatible amb les dels altres països que es basin en l'estàndard DP-3T, com és el cas d'Alemanya, on ja funciona una eina semblant. A més, ja es treballa amb un protocol perquè també sigui compatible amb altres models d'aplicació més centralitzats. La compatibilitat és especialment important perquè funcioni amb les aplicacions que ja tinguin els turistes estrangers, tenint en compte que ja s'han obert les fronteres estatals.

Tot i que la prova es farà amb unes 3.000 persones, la Gomera té més de 22.000 habitants. Un dels aspectes que es vol comprovar amb aquest projecte pilot és quin percentatge de la població s'ha de descarregar l'aplicació perquè sigui efectiva. A Singapur, on es va fer servir una eina semblant, es va parlar d'un 60%, però el govern espanyol considera que no és una dada fiable i que podia ser diferent segons diferents grups de població. El Barcelona Supercomputing Center ajudarà a fer un model matemàtic per calcular aquests percentatges a partir del projecte pilot de la Gomera.

La Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial considera la feina que s'ha fet amb aquesta aplicació una experiència europea de col·laboració tecnològica sense precedents, perquè implica innovacions com que es pugui calcular la distància entre telèfons a partir de les connexions bluetooth. L'exigència tècnica d'aquest projecte ha fet, segons fonts de la Secretaria, que no es pogués enllestir abans, però també afirmen que no el volien posar en marxa durant el pic de la pandèmia perquè el sistema sanitari no ho hauria pogut assumir.

Una sola eina, amb adaptacions

Tot i que els governs de diferents comunitats, com el de les Illes Balears, havien anunciat que estaven treballant en les seves pròpies aplicacions de rastreig de contactes, el govern espanyol només autoritzarà l'aplicació estatal perquè pugui funcionar amb mòbils Android i iOS. Google i Apple ja van actualitzar fa setmanes els seus sistemes operatius i van activar una interfície de programació d'aplicacions (API) per permetre l'ús d'aquesta mena d'eines, però només l'aplicació estatal podrà fer servir la seva API. Espanya, segons el comunicat del Ministeri, és el quart país del món a fer una prova pilot amb aquesta API.

Els governs autonòmics podran adaptar l'aplicació estatal al seu propi sistema sanitari i podran canviar-ne l'aparença segons els convingui –oferint-ne una versió en català, per exemple–, però no podran aplicar la seva pròpia tecnologia, si l'han desenvolupada.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va augmentar la confusió quan l'11 de juny va anunciar que impulsaven una aplicació de rastreig de contactes que es començaria a desenvolupar a les Balears i es generalitzaria a tot Espanya "perquè sigui un indicador d’alerta primerenca que ens permeti tenir més delimitat el contagi en cas que es produeixi". Fonts de la Secretaria d'Estat de Digitalització, però, diuen ara que en realitat es referia a una aplicació de rastreig de contactes manual pensada perquè l'utilitzassin els hotels que participassin en el pla pilot d'obertura al turisme alemany que va començar el 15 de juny.

El govern espanyol tampoc no ha aclarit per què el projecte de prova de l'aplicació es fa a les Canàries i no a les Balears, coincidint amb el pla pilot d'obertura al turisme alemany, que va començar dia 15. Hauria tingut sentit, tenint en compte que, en teoria, l'aplicació espanyola és compatible amb la que ja es fa servir a Alemanya.

Sigui com sigui, el Govern balear ja havia fet feina per la seva banda. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, va anunciar el 10 de maig que ja feia "un temps" que el Govern treballava amb l’Institut Científic de les Illes Balears (IFISC) i amb la Fundació Balear d’Innovació Tecnològica (BIT) per "trobar una eina tecnològica per fer rastreig de contactes, amb l’objectiu de millorar la detecció de possibles contagis de coronavirus". La feina que s'hagi pogut fer des de les Illes quedarà supeditada ara a l'estatal.

Com funcionarà l'aplicació

Les aplicacions basades en l'estàndard DP-3T (acrònim en anglès de Rastreig de Proximitat Descentralitzat Preservador de la Privadesa), segons la documentació tècnica de l'estàndard, fan ús de la connexió bluetooth dels telèfons mòbils, que tenen un abast molt limitat. El telèfon que la tingui instal·lada cada cert temps enviarà per bluetooth un codi aleatori únic que rebran i guardaran tots els telèfons propers que també tinguin la mateixa eina o una altra de compatible amb el mateix estàndard. També rebrà, al seu torn, el dels altres mòbils, i calcularà la distància que els separa. Aquests codis no tindran cap dada personal del propietari de l’aparell, ni la seva localització. Mentre els telèfons estiguin a la vora es continuaran intercanviant codis aleatoris i es crearà un registre que es guardarà 14 dies.

Si en algun moment dels següents 14 dies es detecta el covid-19 en cap dels propietaris dels aparells, l’infectat podrà autoritzar que, a través del sistema de salut, s'enviï una notificació als aparells amb què s'hagi registrat un contacte estret –de menys de dos metres durant com a mínim 15 minuts– durant el període en què s'haurien pogut encomanar. Cada mòbil amb l'aplicació comprova periòdicament la llista de codis dels mòbils de contagiats que emmagatzemen les autoritats mèdiques, de manera que l'anàlisi de les dades es fa al mateix aparell, no en un servidor central.

stats