Societat 17/01/2022

El Govern destinarà 340.000 euros a la recerca agrària, ramadera i pesquera

Els efectes del canvi climàtic en els cultius centren bona part dels projectes subvencionables

ARA Balears
2 min
Augmenten les ajudes en matèria d’agricultura, ramaderia i pesca.

PalmaEl Govern ha publicat les ajudes per a la recerca en matèria d'agricultura, ramaderia i pesca. Es tracta d'una convocatòria anual, que en aquesta ocasió augmenta en un 240% el pressupost. L'Executiu balear hi destinarà 340.000 euros, 240.000 euros més que en la convocatòria anterior.

En concret, es destinen 301.000 euros als projectes de recerca en matèria d'agricultura i ramaderia; 30.000 euros als projectes en matèria de pesca i 9.000 euros als treballs de fi de grau o de màster d'interès per al món agrari o pesquer. En aquest darrer cas, l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP) emetrà un informe d'idoneïtat. El termini per presentar les sol·licituds comença aquest dilluns, 17 de gener, i acaba el 28 de febrer.

Segons la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, "apostam d'una manera clara per la recerca i la investigació per avançar cap a un sector més rendible i més innovador". A més, ha explicat, una bona part dels projectes subvencionables tenen a veure amb els efectes del canvi climàtic en els cultius, ja que "ens interessa tenir un sector cada cop més preparat davant els canvis que implica aquesta emergència, especialment en un territori illenc, com el nostre".

Se subvencionen els projectes de recerca que tinguin relació amb els temes següents: biologia i control de plagues que afecten cultius com el de la vinya; la posada a punt de la tècnica de la termoteràpia per obtenir material vegetal d'ametller, vinya i olivera lliure de Xylella fastidiosa; implantació de sensors per monitorar el cultiu de l'ametller per prevenir malalties fúngiques o plagues; caracterització química, física i sensorial de la garrova de Mallorca i estudi del vincle amb el medi geogràfic, entre d'altres.

Pel que fa als projectes de pesca, és subvencionable el seguiment de les captures de la pesca recreativa de superfície a la Reserva Marina del Migjorn de Mallorca; l'estudi de les poblacions de raor a les Balears, la fecunditat, estat de maduració segons latitud i fondària i afectació de paràsits i l'estudi de la pesquera de pop amb nansa a les Illes Balears, entre d'altres.

Les persones beneficiàries poden ser organismes de recerca i difusió de coneixement; persones jurídiques que duguin a terme un projecte de recerca relacionat amb algun dels temes subvencionables o les persones físiques que facin un treball de fi de grau o un treball de fi de màster relacionat amb el món agrari o pesquer.

La selecció de les persones beneficiàries es farà mitjançant concurrència competitiva. L'import de l'ajuda és del 100% de les despeses subvencionables. La quantia màxima varia en funció del projecte, i va dels 1.000 euros als 17.000 euros per projecte. La presentació de la documentació s'ha de fer a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba). Tota la informació d'aquests ajuts es pot consultar en aquest enllaç .

stats