Societat 29/10/2021

El Govern consolida el servei d'atenció social a persones encausades i amplia el concert a quatre anys

La Conselleria d'Afers Socials destinarà gairebé un milió d'euros a aquest programa, que atén uns 1.000 usuaris a l'any

ARA Balears
2 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

El Consell de Govern ha autoritzat ampliar el concert del servei d'atenció social a persones implicades en un procediment judicial que ofereix la Conselleria d'Afers Socials, de manera que passarà de ser d'un any a quatre. Així, es pretén donar estabilitat a aquest servei, que acostuma a atendre prop de 1.000 usuaris a l'any. En total, la Conselleria hi destinarà 964.605 euros en el període 2022-2025.

L'Executiu ha puntualitzat en una nota de premsa que aquest valor té un caràcter orientatiu i no vinculant. La despesa real quedarà limitada per la cobertura territorial en els partits judicials de les Illes Balears i pels serveis efectivament requerits per l'Administració.

Es tracta d'un servei d'atenció especialitzat en l'àmbit judicial que atén les persones encausades o condemnades, que les informa i les assessora dels recursos de la xarxa comunitària al seu abast. A més, fa una intervenció psicosocial i ajuda en tràmits i gestions amb la finalitat de prevenir la reincidència.

Detecció

L'atenció social als jutjats se centra en la persona que pateix un problema en l'entorn judicial, la qual cosa permet detectar problemes socials, com ara drogodependència, violència familiar i de gènere, conflictes veïnals, salut mental o marginació. En aquest sentit, l'atenció social als jutjats esdevé un servei especialitzat que permet atendre situacions de dèficit social.

El servei presta dos tipus d'atenció en funció de la població destinatària. D'una banda, hi ha l'atenció directa: destinada a persones implicades en un procediment judicial penal o civil, amb independència de la situació jurídica en què es trobin (acusades, víctimes, denunciants, demandants, testimonis, etc.). D'altra banda, hi ha l'atenció indirecta: es presta assistència tècnica, amb caràcter instrumental, als professionals tant de l'àmbit judicial com del sociosanitari i els serveis socials, tant d'atenció primària com especialitzada.

stats