Societat 21/07/2021

El Govern fa una condemna institucional contra els darrers atacs LGTBIfòbics

Els delictes d'odi contra persones del col·lectiu han pujat els darrers mesos, segons la Fiscalia

2 min
Imatge de la protesta contra les agressions LGTB-fòbiques del 5 de juliol a Palma.

PalmaEl ple del Consell de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) de les Illes Balears ha signat aquest dimecres una declaració institucional per condemnar els darrers atacs LGTBIfòbics. La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat ha exposat que el darrer exemple ha estat el de Samuel Luiz Muñiz, un al·lot de 24 anys assassinat el 3 de juliol per persones que l'increparen amb insults homòfobs.

En aquest sentit, el Govern recorda en la seva declaració de condemna que "la Fiscalia ha manifestat que els darrers mesos els delictes d'odi contra persones LGTBI han pujat a les Illes Balears". Això s'ha produït "especialment després del Dia de l'Orgull", amb "comentaris d'incitació a l'odi a les xarxes socials, pancartes ofensives, agressions, insults...", afegeixen.

Un d'aquests casos ha estat el "d'un jove, a Mallorca, que ha patit rebuig continuat i agressions per part dels seus familiars per la seva orientació sexual". "És una realitat dura i terrible, que va en contra dels drets humans", ha lamentat Garrido, qui ha recordat que les Balears tenen una llei LGTBI des de fa cinc anys "per anar cap a unes Illes més justes".

Subvenció de 80.000 euros

A banda d'aprovar la declaració, el Govern ha presentat la convocatòria de subvencions que presenta cada any per a projectes de diversitat sexual i de gènere, que en aquesta edició té un pressupost de 80.000 euros, distribuïts en tres línies d'ajuda. La primera està destinada a les empreses que impulsin mesures de responsabilitat social en matèria LGTBI, la segona va adreçada a formar professionals en diversitat sexual, familiar i de gènere, i la darrera és per a mesures que pretenen entendre la causa i les conseqüències de la LGTBIfòbia a les Balears.

Així mateix, Garrido ha fet balanç de la llei LGTBI a les Balears. D'ençà que es va posar en marxa, el 2016, el Servei d'Unitat de Gènere de Son Espases, ha permès elaborar protocols d'atenció a l'alumnat trans, ha articulat sancions per delictes d'odi i ha donat agilitat a les operacions de reassignació de sexe per a les persones transsexuals. De fet, gràcies a un acord amb Barnaclínic signat pel Servei de Salut, mentre que entre el 2006 i el 2017 es varen fer set operacions amb una llista d'espera d'aproximadament deu anys, entre el 2018 i el 2021 s'han fet 45 intervencions quirúrgiques.

stats