Societat 19/05/2021

El Govern cataloga més de cent establiments emblemàtics de 14 municipis de les Balears

Yllanes ha presentat la web que visibilitza i promociona el teixit comercial tradicional

ARA Balears
2 min
La presentació ha tingut lloc al Centre Bit Raiguer.

PalmaUn total de 102 establiments comercials de catorze municipis de les Illes ja estan catalogats dins el projecte Emblemàtics de les Balears. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat la web www.emblematicsbalears.es, que recull tota la informació dels comerços i que serà l'eina a través de la qual es visibilitzarà i promocionarà el teixit comercial tradicional.

El projecte Emblemàtics neix de la necessitat de protegir l'activitat comercial de proximitat i la dels establiments amb més tradició dels municipis. Yllanes ha manifestat que "l'objectiu és reconèixer, fomentar i impulsar els petits establiments comercials de tota la vida, aquells petits comerços amb història, les botigues arrelades als nostres barris i pobles. En general, tots els comerços amb elements singulars i d'un alt valor afegit".

Yllanes ha declarat que "la història d'un poble es pot explicar també a través dels seus comerços i, sobretot, a partir de les persones que hi estan al capdavant, com les famílies que han mantingut el negoci fins a l'actualitat. Per això, aquest projecte és un reconeixement a aquests establiments tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis i de la societat".

L'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquen els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s'han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

L'acte, que ha tingut lloc al Centre Bit Raiguer, ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Miquel Piñol, la directora gerent de l'IDI, Mariona Luis, representants dels consells insulars, de diferents ajuntaments implicats en el projecte i comerciants, a més de representants de les altres illes que han seguit la presentació de forma virtual.

De moment, el Govern ha assenyalat que els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (3), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 32 establiments emblemàtics, 24 arrelats i amb història, 21 amb patrimoni i història, 18 amb història, sis arrelats i un amb patrimoni.

stats