Societat 08/04/2021

El Govern aprova el II Pla estratègic de polítiques públiques LGTBI

Disposa d'un pressupost de 2,58 milions d'euros i té un termini d'execució de quatre anys

ARA Balears
2 min
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha presidit la desena sessió del Consell d’LGTBI.

PalmaEl ple del Consell LGTBI ha aprovat aquest dijous el II Pla estratègic de polítiques públiques LGTBI en matèria de diversitat sexual, familiar i de gènere del Govern de les Illes Balears. El pla té un pressupost de 2,58 milions d'euros per al període del 2021 al 2024, pretén aprofundir en les línies estratègiques del primer pla i inclou un centenar d'accions en àmbits com l'educació, la salut, el treball, la memòria històrica i l'activisme social a les Balears.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha presidit la desena sessió del Consell LGTBI i ha defensat que "la societat civil i les institucions hem de treballar conjuntament per trencar estereotips, actituds i comportaments que vulnerin els drets de les persones LGTBI, que són drets humans". En el Consell LGTBI hi participen diverses conselleries del Govern, consells insulars, ajuntaments, entitats socials, empresarials i sindicals, a més de partits amb representació parlamentària, associacions en l'àmbit de l'activisme LGTBIQ+ i persones expertes.

Garrido ha assenyalat que el II Pla és un projecte "molt ambiciós, perquè inclou mesures necessàries tant en l'àmbit de la prevenció de l'LGTBI-fòbia com actuacions per eliminar-la i iniciatives per potenciar la igualtat i el desenvolupament ple dels drets del col·lectiu". Algunes d'aquestes accions les desenvoluparà el Govern i d'altres els ens locals, segons les seves competències.

El pla en cinc punts

El II Pla preveu, en primer lloc, "impulsar, implementar i coordinar polítiques públiques en matèria LGTBI des d'un enfocament transversal", ha informat el Govern en un comunicat. En segon lloc, vol "contribuir a identificar i reduir l'origen de les desigualtats i de les violències que pateix el col·lectiu LGTBIQ" i, en tercer, "remoure els obstacles que troben les persones i famílies LGTBIQ+ per tenir una vida lliure de violència i discriminació en tots els àmbits".

Així mateix, en quart lloc, pretén "potenciar i consolidar les capacitats d'interlocució i de suport a les entitats LGTBIQ+ de les Illes Balears per cooperar en les estratègies i accions en matèria de diversitat sexual, familiar i de gènere a les Illes Balears". Finalment, i en cinquè lloc, espera "impulsar accions encaminades a restituir la memòria i la dignitat dels col·lectius i de les persones que varen ser sotmeses històricament a pràctiques discriminatòries, d'estigmatització i persecució durant la dictadura i els primers anys de transició per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o característiques sexuals".

Una normativa i tres protocols

A banda de les accions previstes, el Consell LGTBI té com a objectiu elaborar estudis i diagnosis sobre la realitat de les persones LGTBI+ a les Balears i el suport telefònic en situacions d'LGTBI-fòbia, incloent-hi la prevenció del suïcidi. També preveu elaborar una normativa per lluitar contra la violència que pateixen les persones trans durant el seu procés de transició i tres protocols més: un per a les persones amb característiques intersexuals, un altre d'actuació policial davant delictes d'odi i un darrer per actuar davant l'assetjament escolar per motius d'LGTBI-fòbia als centres educatius.

stats