Societat 20/10/2021

El Govern destinarà 300.000 euros que els ajuntaments balears s'adaptin al canvi climàtic

Les ajudes pretenen potenciar la creació de refugis climàtics i reduir les illes de calor als nuclis urbans

ARA Balears
2 min
El municipi prendrà mesures en favor de la lluita contra el canvi climàtic.

PalmaEl Govern obrirà "en les pròximes setmanes" una nova línia d'ajudes per fomentar projectes d'adaptació al canvi climàtic per un valor de 300.000 euros que aniran dirigides als ajuntaments balears amb menys de 100.000 habitatges, per ser "les entitats més properes al territori i que coneixen millor la seva realitat", segons ha informat aquest dimecres la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. La intenció és potenciar l'adaptació urbana, fer refugis climàtics i reduir les illes de calor als nuclis urbans plantant més arbres i canviant el paviment per un altre que s'encalenteixi menys.

Aquests fons estan establerts dins la línia de subvencions previstes en el Pla d'Impuls del Medi Ambient (PIMA), que s'emmarca en un decret aprovat el setembre per la Conselleria i per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions per al finançament d'inversions en matèria de canvi climàtic.

El vicepresident del Govern i conseller del ram, Juan Pedro Yllanes, ha explicat que són les primeres ajudes d'aquesta mena que es donen a les Illes. "Les nostres costes són especialment vulnerables al canvi climàtic, a causa de la pujada del nivell de la mar i la nostra ubicació a la conca mediterrània ens fa encara més vulnerables perquè els efectes són majors i més accelerats", ha comentat Yllanes, i ha afegit que per aquesta raó "necessitam aprofitar tots els recursos disponibles per proporcionar eines de mitigació, adaptació, predicció i diagnòstic enfront del canvi climàtic".

El termini per presentar les sol·licituds s'obrirà set dies després de la seva publicació, i estarà disponible fins al 15 de gener de l'any que ve. La data límit per resoldre les demandes serà el 15 d'abril. Posteriorment, s'haurà de fer un informe de seguiment, que s'haurà de presentar abans del 31 de desembre de 2023; finalment, es procedirà a la justificació de l'informe, que estarà disponible fins a l'1 de juliol de l'any següent.

Se subvencionaran totes les accions duites a terme entre gener de 2022 i el 15 de maig de 2024. Aquestes poden ser execucions de projectes pilot o la redacció d'un informe o projecte per aplicar una mesura d'adaptació. En el primer cas, l'import màxim de l'ajuda serà de 90.000 euros, i en el segon, de 25.000.

stats