Societat 17/05/2022

Armengol a Guasp sobre el 25% de català: "És una sentència a Catalunya i jo som presidenta de les Balears"

La presidenta defensa el model lingüístic illenc, mentre que Guasp insisteix que el decret de mínims discrimina el castellà

2 min
Infants en un aula.

PalmaLa polèmica sentència del 25% del català a les aules del Principat torna a entrar al Parlament illenc, aquesta vegada de la mà de Ciutadans. La líder de la formació, Patricia Guasp, ha demanat a la presidenta del Govern, Francina Armengol, si tenia previst prendre "mesures urgents" per garantir que el castellà estigui blindat a les aules de les Illes almanco el 25% de les hores lectives.

"La llei educativa fixa un mínim del 50% de català, l'altre 50% en què s'ensenya, senyora Guasp?", ha respost Armengol. A més, ha aclarit que es tracta "d'una sentència a Catalunya sobre una normativa catalana, i jo som presidenta de les Illes Balears". Així mateix, ha assenyalat que "el nostre model no és el mateix que a Catalunya" i que, tant a les Balears com al món "la llengua que està en perill no és el castellà sinó el català".

La cap de l'Executiu ha subratllat que la Llei d'Educació de les Illes Balears "posa per llei" un model lingüístic "que ha funcionat sempre, menys amb la darrera majoria absoluta del Partit Popular, dels quals alguns de vostès en formaven part". Després d'aquesta època, ha continuat, "ha vengut la pau social dins el món educatiu".

Guasp ha defensat que "la realitat a les Balears és pitjor que a Catalunya" perquè la llei "permet vulnerar sistemàticament els drets de les famílies que no poden escollir la llengua materna en el primer ensenyament". La diputada ha insistit que les sentències fermes "són d'obligat compliment a totes les comunitats autònomes".

L'ús del català a la UIB

Una part de la sessió parlamentària d'aquest dimarts està marcada per l'ús del català a les escoles i en l'àmbit universitari. De fet, una de les primeres declaracions que ha fet el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha estat per reconèixer que el Govern balear està preocupat pel baix ús que es fa del català a la Universitat.

Precisament, la diputada d'El Pi, Maria Antònia Sureda, ha demanat si es posaran en marxa mesures per canviar la tendència davant "l'ús insignificant del català en alguns graus". En aquest sentit, ha posat com a exemple la carrera de Medicina, en què -segons ha afirmat- gairebé el 100% de les classes són en castellà. Company ha contestat que la Direcció General d'Universitat del Govern ja ha començat a treballar amb el vicerector de la UIB perquè comparteixen que el català ha de tenir una presència "preponderant" en l'ensenyament superior.

stats