Societat 19/11/2021

Els batles d'Inca i Estellencs i la planta d'hidrogen de Lloseta, entre els premis Ciment del GOB

L'entitat ha presentat els nominats als premis Alzina i Ciment 2021, que reconeixen l'aportació, positiva o negativa, al medi ambient

ARA Balears
2 min
L’associació contra la variant nord         es desvincula de les pintades

El GOB ha presentat aquest divendres els candidats als premis Alzina i Ciment d'enguany, que reconeixen l'aportació positiva o negativa de personalitats, organitzacións i institucions al medi ambient. Entre els més coneguts, i valorats negativament, es troben el batle d'Inca, Virgilio Moreno; el batle d'Estellencs, Bartomeu Jover, i el projecte de reindustrialització de Lloseta aprovat pel Govern.

Els premiats s'escolliran per votació popular, però l'entitat proposa els finalistes. Per categories, els candidats a rebre els premis Ciment són Aena, que repeteix crítica per segon any consegutiu, "per haver aprovat una ampliació encoberta de l’aeroport de Palma per arribar als 30 milions de passatgers anuals i, en paral·lel, ocupar amb una planta energètica l’espai verd de Son Bonet", segons explica el GOB.

Entre els més criticats es troben també els batles d'Estellencs i d'Inca. El primer, Bartomeu Jover, per "haver impulsat un nou planejament urbanístic del municipi que desfigura per complet aquest poble de la Serra, amb creixements prevists fora de mida i nous grans aparcaments a costa de destruir marjades i hortals". El segon, Virgilio Moreno, per "haver liderat la campanya per la nova variant nord de la ciutat", indica el GOB.

El director de Ports IB, Xavier Ramis, també destaca entre les personalitats "pel Pla de Ports que ha presentat i en què proposa la construcció de marines seques, rampes i plataformes de ciment a primera línia de la mar, per afavorir el turisme nàutic i la privatització de l’accés a la mar en detriment dels usuaris habituals d’embarcacions de petita eslora".

Pel que fa les empreses privades, l'hotel Formentor es podria endur el premi Ciment per "la pretensió dels seus nous propietaris, el fons andorrà Ermin Capital, d'ampliar les instal·lacions a través de llicències fraudulentes que incompleixen la normativa urbanística de Pollença", segons l'entitat ecologista.

També es troba entre els candidats el projecte de reindustrialització de Lloseta 'Power to Green Hydrogen Mallorca', liderat per Acciona, Cemex i Eneagas i aprovat pel Govern de les Illes Balears, segons el GOB, amb l’excusa de l’hidrogen verd, "per continuar explotant l’espai de la cimentera i la pedrera de Can Negret, als quals s'hi afegeixen noves instal·lacions, com ara una planta d'àrids".

Quant als premis millor valorats, els Alzina, destaquen personalitats com la del periodista Enric Culat, escollit per la seva trajectòria a la premsa, fins fa ben poc al capdavant de 'Balears fa Ciència'.

Així mateix, el públic podrà valorar la tasca d'algunes cooperatives com Ecotxe, que promou l'ús de cotxe elèctric compartit, i el primer supermercat cooperatiu de Mallorca, Terranostra.

D'altra banda, es reconeix l'activisme de plataformes com Reviure Tofla, que protegeix la serralada de Bellveure i l’antic predi de Tofla, a més de centrar-se a aturar la pedrera de Can Negret, explotada per Cemex; i la plataforma veïnal del Pla de na Tesa Son Bonet Pulmó Verd, en defensa del prat de Son Bonet com un espai d’ús comunitari i pulmó verd.

El projecte de S’Obrador, un espai de transformació de preparats vegetals impulsat per l'Associació de productors i productores d'agricultura ecològica de Mallorca (Apaema), també es troba entre els candidats a rebre el premi en positiu.

L'entrega dels premis Alzina i Ciment del 2021 es farà al teatre Mar i Terra (Palma) el 17 de desembre a les 20 h.

stats