Societat 27/10/2021

El GOB mira cap a Gal·les per impulsar una llei balear que protegeixi les generacions futures

L'entitat ha registrat al Parlament una iniciativa legislativa popular que cerca vetllar per la "justícia ecològica intergeneracional"

3 min
La manifestació en contra del canvi climàtic a Palma, en imatges

PalmaEl GOB ha registrat aquesta setmana una iniciativa legislativa popular al Parlament per impulsar una llei balear que garanteixi el benestar de les generacions futures. "Volem introduir un concepte que comença a estar en el debat jurídic internacional, perquè els projectes que es facin a les Balears tinguin en compte la perspectiva de justícia ecològica intergeneracional", segons ha explicat el president de l'entitat ecologista, Amadeu Corbera, en una roda de premsa feta aquest dimecres a Palma. La proposta es basa en una llei aprovada a Gal·les (Regne Unit) el 2015 i que fou la primera del món a vetllar perquè les polítiques públiques es facin pensant en com afectaran les generacions futures. També té en compte altres experiències similars duites a terme a Israel i Finlàndia.

La proposta del GOB, que rep el suport del GOB d'Eivissa i Menorca, està registrada formalment com a llei de benestar per a les generacions presents i futures de les Balears. La norma determinaria la necessitat de fer un informe anual per avaluar l'impacte negatiu o positiu que pot tenir en el futur una política pública determinada. En cas de sortir endavant, es crearia una comissió multidisciplinària d'experts en diversos àmbits, com ara l'educació, la recerca i la innovació; l'agroecologia i la biodiversitat; la mitigació i adaptació al canvi climàtic; la justícia social; el model econòmic; polítiques d'igualtat i gènere; immigració; cultura; infància i joventut; i salut pública.

Aquest ampli ventall de disciplines permetria, sota una sèrie d'indicadors que cal desenvolupar, valorar com pot afectar al benestar de les generacions futures una determinada política pública. Si l'Administració volgués tirar endavant un projecte malgrat rebre un informe contrari per part de la comissió, la norma preveuria que es fes una consulta ciutadana respecte de la qüestió. "Permetria ampliar el debat públic", segons ha comentat el professor de Dret Internacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Pau de Vílchez, que ha col·laborat en la redacció de la iniciativa.

"El món del dret està canviant i molts països s'estan adaptant a la realitat que ens ha esclatat a la cara", ha assenyalat, referint-se a la crisi climàtica. "Les propostes que feim s'acabaran incloent, però ara s'ha de veure si volem liderar el procés de canvi o si esperam que tothom ho faci abans", segons ha afirmat De Vílchez. Cal recordar que la Llei de canvi climàtic balear té en compte la perspectiva climàtica en els projectes que es tramiten, però el professor ha apuntat que la proposta que fan suposa una passa més enllà. "Desenvolupa una idea embrionària perquè estableix recursos per fer un seguiment sobre què es fa i com afectarà", segons l'advocat.

La proposta dels ecologistes surt després de més d'un any de feina i reflexió. "La crisi climàtica ens obliga a repensar les polítiques que es fan, i la crisi sanitària ho ha evidenciat encara més", segons ha dit durant la presentació la portaveu del GOB, Margalida Ramis. "Hem de posar fi a les solucions curterministes que posen pegats, perquè en el futur hi haurà privacions de recursos", ha advertit l'activista.

La iniciativa del GOB resta pendent de l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament. Quan l'accepti, l'entitat ecologista començarà una campanya informativa arreu de les Balears que ha de durar quatre mesos per aconseguir, com a mínim, les 7.500 signatures necessàries perquè la iniciativa popular pugui ser debatuda a la Cambra pels partits polítics. La coordinadora general del GOB, Mar Muñoz, ha assegurat que la iniciativa popular és "un mecanisme de democràcia directa". "No creiem que cap partit pugui estar en contra d'una eina que facilita canvis; no som enemics", ha proclamat. Pe part seva, Amadeu Corbera ha dit que encara no han parlat amb cap partit polític, però que "no tenc cap dubte que una proposta en positiu, a favor dels nostres descendents, rebrà el suport del Pacte".

La idea de preservar el benestar de la gent que vindrà és un concepte que ja ha aterrat en forma de moció a Menorca, perquè els municipis de Maó, es Migjorn Gran i Ferreries varen aprovar propostes a favor de la creació de la figura del Defensor de les Generacions Futures a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, al Congrés i al Parlament balear. Aquest organisme ja existeix a Gal·les, Singapur i el Regne Unit, segons ha explicat el GOB en un comunicat.

stats