Societat 18/08/2020

El GOB denuncia que les obres del col·legi Lluís Vives han destruït una colònia de cabots

L'entitat ecologista reclama que la Conselleria de Medi Ambient sancioni els fets

Ara Balears
2 min
El GOB denuncia que les obres del col·legi Lluís Vives han destruït una colònia de cabots

PalmaEl grup ecologista GOB ha denunciat davant la Conselleria de Medi Ambient la destrucció d'una de les colònies de cabots més grans de Mallorca a causa de les obres que s'estan fent al col·legi Lluís Vives de Palma, on aquestes aus protegides havien fet 48 nius. "La colònia es va censar justament fa algunes setmanes per part d'ornitòlegs del GOB", ha explicat l'entitat mitjançant un comunicat, en què recorda que el cabot està protegit per llei des de fa dècades i forma part del Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial des del 2011.

El cabot (Delichon urbicum) és una petita au insectívora i migratòria que nidifica a molts dels pobles i ciutats de les Balears, construint uns nius de fang en forma d'iglú aferrats davall dels voladissos de les teulades i altres superfícies arrecerades. Sovint s'agrupa en colònies, les quals poden ser nombroses, com la que s'ha destruït al col·legi Lluís Vives. "Tot i que la reproducció dels cabots està en la fase final, i que d'aquí a dues setmanes la població abandonarà les Balears per migrar a l'Àfrica tropical, les colònies encara mantenen activitat, sobretot els joves nascuts enguany", ha explicat el GOB.

Un cabot en el seu niu

Segons ha assenyalat l'organització ecologista, l'article 54 de la Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat estableix, entre les prohibicions relatives a les espècies incloses en el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, "la destrucció o deteriorament dels seus nius i àrees de reproducció".

"Des del GOB hem remès la denúncia dels fets a la Conselleria de Medi Ambient i Territori", explica l'entitat, que reclama que s'obri "el corresponent expedient d'infracció contra els responsables de la destrucció de la colònia". A més, també demana "mesures compensatòries per restablir els danys, cosa que obligaria el centre educatiu a restaurar la colònia mitjançant nius artificials que es puguin ocupar l'any que ve".

Els ecologistes han criticat "l'actitud dels responsables del centre", els quals "no han sabut valorar adequadament el magnífic recurs educatiu que suposa tenir una colònia de cria com aquesta a l'escola".

stats