Societat 24/05/2021

El GOB critica que set reserves i parcs naturals balears encara no tinguin plans de gestió

L'entitat ecologista reclama al Govern que "pitgi l'accelerador" per impulsar-ne els tràmits

Ara Balears
1 min
El Caló de Ferrutx vist des de les muntanyes d'Artà.

PalmaEl GOB ha criticat aquest dilluns que set reserves i parcs naturals de les Balears encara no tenen cap Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG), com ara Mondragó, l'Albufera del Grau, la península del Llevant, el paratge de la Serra de Tramuntana, les reserves del Vedrà, el Vendranell i els illots de Ponent, l'Albufereta i el Trenc-Salobrar de Campos. Aquest darrer, a més, no disposa de Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), segons han explicat en un comunicat.

La resta d'espais protegits de les Balears no tenen actualitzats els PRUG, com ara el Parc Nacional de Cabrera, l'Albufera de Mallorca, la Dragonera i el parc de les Salines d'Eivissa i Formentera. Els ecologistes adverteixen que tot això dificulta l'assoliment d'objectius, a través de programes i projectes establerts pels plans, i que la gestió està sotmesa a la discrecionalitat política del moment i el pressupost disponible cada any. Per això, el GOB reclama a la Conselleria de Medi Ambient que "pitgi l'accelerador" per impulsar-ne els tràmits.

L'entitat ha aprofitat per fer la reclamació amb motiu del Dia europeu dels parcs, una data que recorda que el 24 de maig de 1909 Suècia va declarar els primers parcs nacionals del continent. "Tenint en compte que ens situam ja a l'equador de legislatura, instam a Medi Ambient perquè impulsi l'ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant, acordada l'abril de 2019 mitjançant la redacció d'un nou PORN", ha dit l'entitat.

Els activistes també demanen la declaració del Parc Natural maritimoterrestre de Rafalbeig-Cala Figuera. Una proposta que han reclamat entitats ecologistes i el mateix Ajuntament de Calvià, i que el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, va dir que aquesta legislatura n'iniciaria el tràmit, segons el GOB.

stats