Societat 11/02/2020

El GOB reclama una avaluació ambiental del projecte de reindustrialització de Cemex

Demana al Govern que en certifiqui la viabilitat econòmica

Ara Balears
2 min
Cimentera de Lloseta propietat de l'empresa multinacional Cemex

PalmaEl GOB afirma que els projectes de reindustrialització prevists com a alternativa al tancament de la fàbrica de Cemex a Lloseta no poden tramitar-se per separat i ha demanat "una avaluació ambiental estratègica" de "tot el projecte per valorar-ne amb claredat els impactes".

L'entitat ecologista ha informat en un comunicat que Cemex ha tret a exposició pública el projecte d'estudi d'impacte ambiental per modificar una part de la fàbrica de ciment i transformar-la en una planta d'àrids per a la construcció. En el comunicat ha recordat que aquesta iniciativa és una de les incloses en l'acord de gener del 2019 per reindustrialitzar Lloseta i que el Consell de Govern va aprovar el maig de 2019 la declaració de la inversió del projecte de reindustrialització Cemex-Balears com a "projecte industrial estratègic" de Balears.

El GOB ha demanat al Govern balear que aclareixi la viabilitat econòmica de tot el projecte de reindustrialització abans d'iniciar més tràmits i adverteix que no pot iniciar-se "una tramitació fraccionada" sense atendre els impactes ambientals, socials i econòmics de la globalitat dels plans previstos.

La iniciativa de reindustrialització inclou la planta d'àrids que inicia tràmits ara, una planta asfàltica, un centre logístic per a materials de construcció, el projecte de cooperativa de transport i un centre d'I+D+i, però també una planta fotovoltaica en sòl rústic en terrenys de Cemex per alimentar la planta d'electròlisi i un parc fotovoltaic en sòl rústic a Petra.

El GOB reclama una avaluació ambiental estratègica de tot el projecte per conèixer els impactes d'aquestes noves activitats industrials. Demana, a més, informació complementària sobre la inversió privada i la col·laboració pública i la seva influència sobre la demanda energètica de sectors clau com el transport públic, els cotxes de lloguer i la demanda hotelera per poder garantir-ne la viabilitat real.

stats