Societat 08/08/2019

Del peix globus de 7,8 quilos a la llampuga de 64: els peixos més rars de les Balears

Medi Ambient vol impulsar que es continuï enriquint la base de dades creada el 2015 i que recull l'observació d'aquests exemplars

K. O.
2 min
Un peix globus de 7,8 quilos capturar al Castell (Menorca) l'any 2016.

PalmaEntre els exemplars que apareixen en l'actualització del Registre de dades de peixos rars (Dapera) de la Conselleria de Medi Ambient destaquen un peix globus ('Diodon hystrix') de 7,8 quilos capturat el 2016 al Castell (Menorca) i una llampuga ('Coryphaena hippurus') de 64 quilos vista el mateix any a Cala Santanyí. Els darrers quatre anys s'han detectat una quarantena d'espècies de peixos rars o extraordinaris, o sigui, individus que es caracteritzen perquè no són habituals a les Illes i perquè tenen un pes i una mida força notables. Segons el cap de servei de Recursos Marins, Antoni Grau, l'arribada d'aquests animals es deu a dos factors: la crisi climàtica i els efectes de la sobrepesca en el desenvolupament dels individus.

Aquest dijous el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, han presentat el registre actualitzat. El Dapera va ser creat pel Servei de Protecció d'Espècies el 2015 per recollir observacions de peixos rars a la mar balear, i ara el nou Executiu vol impulsar que se'n continuï enriquint la base de dades. Segons la Conselleria, des que es va crear, s'han vist 38 espècies de peixos diferents de l'Arxipèlag: un 69% de les observacions han estat a Mallorca, un 17% a Formentera, un 8% a Eivissa i un 6% a Menorca.

Altres exemplars de peixos rars que figuren en el registre són el centurió, la mantellina, la fleuma i espècies procedents de la mar Atlàntica, com el bacallà i el serrà mascle. La presència d'aquests peixos "no és un fet que passi ara, als anys vuitanta ja apareixien i per això és imporant tenir-ne un registre actualitzat", ha comentat Antoni Grau. Per la seva banda, Mercant ha apuntat que han treballat amb el sector pesquer professional perquè fan feina cada dia a la mar i tenen més probabilitats per trobar peixos rars, però ha destacat la col·laboració ciutadana.

Què pots fer per ajudar?

El cap de servei de Protecció d'Espècies, Iván Ramos, ha insistit que les aportacions fotogràfiques de la gent són "molt importants" i es vol donar un nou impuls a aquesta eina. Només cal enviar un correu electrònic (dapera@caib.es) o un missatge al 606 975 244 especificant el nom de l'espècie si es coneix, la data i la localitat, a més del nom de la persona observadora amb una imatge i una breu descripció de les circumstàncies.

Al final de la presentació, tres voluntaris han estat obsequiats amb una camiseta. En concret, Benjamí Reviriego va comunicar la captura d’un exemplar d'anguila serp de l’espècie 'Ophisurus serpens' a la Colònia de Sant Jordi. L'individu feia 14,6 cm i es va trobar a una profunditat d'1,5 m. Montserrat Durà va observar un exemplar de mantellina ('Gymnura altavela') que superava els 200 centímetres a la Reserva Marina del Toro, a Calvià. D'altra banda, Pep Lluís Bosch va registrar un exemplar de manta ('Mobula mobular') a unes 9 milles de la Dragonera en direcció cap a Eivissa, quan pescava a uns 200 m de fondària. Aquell dia varen veure passar nombroses tonyines de gran mida.

stats