LA GESTIÓ DE LA COSTA
Societat 10/05/2019

Una costa esquitxada per ocupacions irregulars

L’Estat està elaborant per primer pic un inventari de les concessions extingides, que el GOB xifra en 10.000 a les Illes

A. S./ K. O./i. S./i. M.
4 min
Una costa esquitxada Per ocupacions irregulars

PalmaRestaurants, xibius de platja, passarel·les, solàriums, piscines, hotels i terrasses. La costa de les Illes Balears està plagada d’ocupacions que no s’ajusten a la normativa vigent. D’aquesta manera, hi hauria un nombre indeterminat d’instal·lacions que comporten grans beneficis econòmics a qui les explota: adjudicataris de les concessions, l’Estat i els ajuntaments.

El Ministeri de Transició Ecològica del govern espanyol està elaborant per primera vegada un inventari de totes les ocupacions -vigents i extingides- amb obres fixes dins el domini públic maritimoterrestre, segons va traslladar en un ofici l'aleshores cap de la Demarcació de Costes, Adriana Pousa, al GOB, abans de dimitir. Segons Pousa, el mes passat ja s'havien registrat "aproximadament un 80% de l'Illa de Mallorca, a falta de completar el municipi de Calvià, un dels més problemàtics, i el d'Alcúdia, així com la resta de les Illes". A falta de xifres oficials, el grup ecologista calcula que n’hi pot haver uns 10.000 casos d'ocupacions irregulars, 7.000 dels quals s’ubicarien a Mallorca.

La realitat de Mallorca

El xibiu de les Fonts de n’Alís, situat dins el Parc Natural de Mondragó, disposa d’un informe desfavorable de Medi Ambient pel “gran impacte paisatgístic i ambiental dins un espai natural protegit”, assenyala el director general d’Espais Naturals, Miquel Mir. A més, l’Ajuntament de Santanyí no ha pogut acreditar la titularitat de la instal·lació des de fa més d’una dècada. “Hem demanat explicacions diverses vegades a la Demarcació de Costes i al Ministeri”, assegura Mir, i, no obstant això, el restaurant continua obert. Al desembre, l’Ajuntament va aprovar una moció per evitar tancar-lo al·legant que el municipi perdia mig milió d’euros anuals.

El de Cala Torta també és un cas representatiu, tot i que té diferències amb l’exemple anterior. El cap de setmana passat, els agents de Medi Ambient aixecaren acta per la reobertura d’un xibiu construït en aquesta platja verge. La concessió va caducar l’agost de l’any passat, en complir-se 30 anys de l’entrada en vigor de la Llei de costes, però fins fa una setmana continuava servint begudes i menjars. La Delegació del govern espanyol ha informat que actualment s’està tramitant la denegació d’aquesta pròrroga. Aquest fet comportarà el desmantellament de la instal·lació i, finalment, el traspàs de la nova concessió al Consistori.

A Cala Varques s’hi ubica un altre dels xibius més polèmics i mediàtics que han ocupat sense llicència l’arena d’una platja protegida. Costes ha interposat diverses denúncies per ocupació del domini públic maritimoterrestre i s’estan instruint expedients sancionadors, malgrat que els responsables de la instal·lació al·leguen que es tracta del seu habitatge i, de moment, no han fet cas de les multes i inspeccions.

Els xibius de Mondragó, Cala Torta i Cala Varques són il·legals, però per raons diferents. La legalitat també està en qüestió en una extensa llista d’instal·lacions que el GOB i Medi Ambient han demanat a Costes que revisi. L'ofici d’Adriana Pousa de l’abril informa de cinc concessions denunciades pel GOB perquè, segons els ecologistes, contravenen la llei, segons la qual només es permeten les ocupacions del domini públic costaner si, per la seva naturalesa, no poden emplaçar-se en un altre lloc. Aquest és el cas de l’hotel de Cala Vinyes, que figura com a “pendent de pròrroga”, i el Puro Beach, amb una concessió des del 1965 i, per tant, ja extingida. En canvi, figuren com a concessions vigents la famosa piscina de Pedro J. Ramírez, a la Costa dels Pins, i l’hotel Daina, al Port de Pollença, encara que podrien situar-se en un altre indret i, per tant, tal com apunta el GOB, no estan d’acord amb la normativa.

Molts altres complexos estan sota la lupa de Medi Ambient, que el maig del 2017 demanà la revisió d’una quarantena d’instal·lacions situades en platges naturals protegides, com és el cas de la passarel·la i el restaurant del Camp de Mar, a Andratx, que encara no tenen la concessió prorrogada. Segons Miquel Mir, la Demarcació de Costes mai els va traslladar una resposta.

L’Ajuntament de Ciutadella, el Consell de Menorca i el Govern balear han reclamat a la Demarcació de Costes la retirada d’una passarel·la instal·lada a la platja de Son Saura sobre un sistema dunar en zona protegida Xarxa Natura 2000. A més, no ha passat el control ambiental autonòmic, tal com exigeix la normativa europea. Tot i que la demanda és unànime, la regidora de Medi Ambient del consistori ciutadellenc, Marta Marquès, ha reconegut la “complexitat burocràtica” que implica l’eliminació d’un element que, a més, genera un elevat impacte paisatgístic.

A Eivissa, l’Ajuntament de Sant Antoni ha suspès per segon any consecutiu el permís d’obertura del xibiu de la platja de Cala Gració. Els propietaris de la instal·lació han exigit al Consistori més de 600.000 euros d’indemnització per no haver pogut iniciar-ne l’activitat malgrat tenir-ne els permisos. El ple del govern municipal, per la seva banda, va sol·licitar a Costes la revocació de l’autorització que li va donar.

stats