La gestió de les Balears durant la primera onada del covid-19 no arriba a l'aprovat

Un informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública ha avaluat l'actuació de totes les comunitats autònomes  

Les Illes Balears no estan entre les quatre comunitats que han rebut un aprovat per l'actuació que van fer per lluitar contra el covid-19 durant la primera onada de la pandèmia. Segons l'informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, només Extremadura amb un 7, Múrcia amb un 6,5, Astúries amb un 6 i el País Valencià amb un 5,5 han aprovat en la gestió que van fer. La resta de comunitats van suspendre i en el conjunt de l'Estat la nota mitjana no arriba al 4. 

Aquest informe, que s'ha elaborat a través de les respostes que els experts de cada comunitat van donar a un qüestionari que van passar, determina que les causes que van provocar una millor o pitjor situació a cada comunitat depenen de la densitat de població i la seva mobilitat i el percentatge de treballadors sanitaris infectats. A més, hi influeixen factors com el de tenir una població menys envellida i més dispersa o els factors climatològics. 

L'informe ha determinat que a les Illes hi va haver un retard en l'aplicació de test diagnòstic i dels seus resultats. A més, comparen les contractacions que es van fer per reforçar el sistema sanitari i determinen que, amb l'excepció d'Astúries que va contractar 1.969 persones, les contractacions no van ser significatives. En aquest sentit posen com a exemple que a les Illes es van contractar 688 treballadors. La llista d'espera durant la pandèmia també ha estat un dels punts que han valorat negativament a les Balears. Entre el mes de juny de l'any passat i el d'enguany s'ha passat de 73 dies d'espera a 140. 

En general, les conclusions de l'estudi remarquen que la situació prèvia de retallades i privatitzacions dels centres sanitaris van fer que disminuís la possibilitat de donar una resposta adequada davant la pandèmia. A més, diuen que la resposta del dispositiu de Salut Pública va ser deficient en el conjunt de l'Estat i que les residències van ser un focus important de la pandèmia a totes les comunitats. 

Illa avisa que venen mesos de mesures "quirúrgiques" i dona per fet que la vacuna arribarà a principis d'any

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF