HABITATGE

El gerent dels ‘pisos rusc’: “La normativa ens importa poc”

L’empresa diu que respon a les demandes d’hotelers i restauradors

“Ara mateix tenim el nostre bufet d’advocats mirant la normativa legal de les Illes Balears. Fa uns dies vàrem enviar el dossier amb el que volem fer al regidor d’Urbanisme de Palma, però no ens ha donat cap resposta. Ningú es vol reunir amb nosaltres”, assegura Edie J. Wattenwil, de l’empresa de ‘pisos rusc’ Haibo 4.0 colmenas SL.

El gerent de l’empresa, Marc Olivé, afirma sense emperons: “La normativa és inviable pertot arreu, però a nosaltres ens importa poc. Ho farem igualment. Ara tenim previst posar en marxa 17 edificis a Barcelona i si ens en tanquen un, n’obrirem un altre. I a Madrid, dos hostals socials. A les Illes ho estam estudiant”. El seu soci, Wattenwil, que és qui s’encarrega d’implementar els ‘pisos rusc’ a l’arxipèlag balear, es mostra més moderat. “No vull barallar-me amb tots els batles d’Espanya i si fa falta ens adaptarem a les mesures de 8 metres i 2,50 d’altura, tot i que la normativa estatal diu que són sis metres i 2,10 d’altura”.

La intenció de l’empresa d’instal·lar-se a les Illes, com va avançar el Diario de Mallorca, respon, segons asseguren, a una demanda. “Hotelers i restauradors de Mallorca s’han posat en contacte amb nosaltres i ens han explicat la realitat de les Illes, on hi ha treballadors que dormen als magatzems perquè no es poden pagar una habitació”, assegura Wattenwil. “Ens han dit que el turisme ha caigut pequè hi ha feina però no hi ha gent per treballar, ja que els sous no donen per pagar els preus de lloguer”.

L’empresa es defensa de les acusacions de voler aprofitar-se del context per llogar habitacions en condicions indignes explicant que als espais que volen oferir hi ha un llit doble, una taula, dues cadires, una tauleta de nit, un bidet i que totes tenen finestres. Aquestes habitacions de només 6 metres -2,45 de llarg i d’ample i 2,10 d’alt- tindran un preu de 350 euros. El lloguer, segons Haibo, està pensat per a gent que faci feina de temporada a les Illes, s’establirà en consonància amb la necessitat laboral. “Si és un any o si és més, ens adaptarem a la demanda”. Allò que no tenen previst és que puguin anar-hi infants. “Però si observam que hi ha gent que ho demana, podrem fins i tot pensar de posar-hi una guarderia”.

Contraris a la norma

Des de l’Ajuntament han expressat la seva negativa a la proposta de l’empresa que vol introduir els ‘pisos rusc’ a Palma i a Eivissa. Segons ha comunicat Cort a l’hora d’atorgar llicències d’obres, els projectes han de complir, tal com marca el Pla General, amb unes condicions d’habitabilitat mínimes que la normativa autonòmica estableix a través d’un decret d’habitabilitat, que s’ha de complir i que defineix quina és la superfície i l’altura mínima d’un habitatge.

Aquesta norma marca una sèrie de condicionants perquè es pugui concedir la llicència per a habitatges: una altura mínima de 2,5 metres, una superfície mínima de l’habitatge d’entre 35 i 40 metres quadrats i una superfície mínima de les habitacions destinades a dormitori de 8 metres quadrats. Així és que si no canvia res, aquests pisos no compleixen les condicions mínimes.

Regulació turística

Pel que fa a la regulació turística, també existeixen unes condicions mínimes: 2,5 metres d’alt i una superfície mínima de les habitacions de 8 metres, amb un bany. El PIAT també marca altres condicionants: com a màxim hi pot haver una plaça per cada 25 o 40 metres quadrats de sostre edificable. És a dir, en una superfície de 1.000 m2, si aplicam la primera ràtio de 25, hi hauria d’haver un màxim de 40 places. L’altra normativa que s’hauria d’aplicar a Palma és la nova d’usos turístics de l’Ajuntament, que afavoreix el resident.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF