Un 42% de la gent que hi ha al centre de Palma a l’estiu són turistes

D’aquest percentatge, un 81% són visitants que venen a la ciutat en creuer, cotxe o bus, i la resta són els que s’allotgen en pisos o establiments turístics

Quasi la meitat de la gent que hi ha al centre de Palma a l’estiu són turistes. Així ho demostra l’estudi realitzat per la fundació Iniciatives del Mediterrani sobre la capacitat de càrrega turística, el qual determina que el 42% de les persones que es troben al centre de la ciutat en aquesta època de l’any són visitants. Les dades obtingudes indiquen que Palma té de mitjana una càrrega de 37.700 turistes un dia feiner del mes de juliol. A més, d’aquest 42%, un 81% són visitants de dia que venen a la ciutat en creuer, cotxe o bus. Un 10% són els allotjats en pisos turístics i tan sols un anecdòtic 9% és gent que s’allotja en establiments turístics al mateix centre històric de Palma.

Segons l’estudi, Palma té una càrrega total, sumant residents i turistes, de 90.000 persones diàries de mitjana. Aquestes xifres situen la ciutat en una intensitat turística de 94,4 visitants per cada 100 habitants, una dada molt per sobre de qualsevol altra destinació de l’Estat. Sense anar més lluny, Granada i Barcelona, amb una intensitat d’11 turistes per cada 100 residents, ocupen el segon i tercer lloc, molt per sota de la xifra registrada al centre de Palma.

Percepció de residents i turistes

Mitjançant el sondeig que s’ha duit a terme a residents i turistes, l’estudi exposa quina és la percepció que tenen sobre la quantitat de gent que hi ha als carrers i comerços de Palma. El 60% dels visitants consideren que hi ha un nombre adequat de gent als carrers, el 43% opina que n’hi ha molta i a un 18% els agradaria que hi hagués menys persones.

Per part seva, els residents en tenen una visió ben diferent. Tan sols un 5% pensa que hi ha poca gent als carrers i comerços del centre de la ciutat. En canvi, un 62% considera que hi ha un excés de vianants i un terç dels consultats afirma que el nombre de persones és l’adequat. En la mateixa línia, la gran majoria de residents manifesta que aquest volum de gent els afecta en la vida quotidiana (el 64%), mentre que només un 25% opina el contrari. Per últim, un 66% assegura que s’ha sobrepassat el límit de rebuda de visitants i un 20% argumenta que encara es pot rebre un major nombre de turistes.

Punts d’aforament

L’estudi també recull les zones de major aforament de Palma. La investigació s’ha duit a terme entre els mesos de maig i juliol d’aquest any en diferents dies i hores a deu punts importants de la ciutat. Els resultats determinen que els llocs més transitats es troben al voltant de la plaça Major, al carrer de Jaume II, a la plaça d’Espanya i a l’entrada de l’Hort del Rei a l’avinguda d’Antoni Maura.

L’afluència de residents és major a les zones properes a la plaça d’Espanya. En canvi, la de visitants ho és a la zona sud de la ciutat, entre la plaça Major i la Seu.

Proposta de reequilibri

Els autors de la investigació han realitzat una proposta per reequilibrar la vida turística amb la vida residencial. Les dades que s’extreuen de la càrrega de visitants a Palma obliguen a fer una reflexió per a un futur pròxim. En aquest sentit, els professionals que han elaborat l’estudi determinen que si es redueix el nombre de visitants que només venen a passar unes hores, prioritzant els que arriben amb transport sostenible i augmentant el nombre de residents al centre de la ciutat perquè aquesta no quedi sense vida, l’any 2025 es podria acollir un màxim de 75.000 persones i el sostre de càrrega turística seria de 19.000. D’aquesta manera, la proposta realitzada significaria que es redueix a quasi la meitat la càrrega turística els mesos d’estiu a Palma.

Fotografies i xarxes socials

Amb la metodologia de recerca elaborada per Bálint Kádar, professor de la Universitat de Budapest, basada en la visualització geospacial de les fotografies publicades per turistes i residents a les xarxes socials, s’ha conclòs que Palma és el lloc més fotografiat de Mallorca. El 30% de les persones que han geolocalitzat fotografies pertany a visitants que només són un dia a l’illa, és a dir, a creueristes. El 50% són de turistes que queden a la ciutat entre dos i set dies, mentre que el 20% restant són residents.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF