Societat 05/03/2018

El Parlament intervindrà per aturar el genocidi dels rohingya a Myanmar

L'ètnia musulmana reclama a la comunitat internacional una acció urgent davant la tragèdia que pateix a l'antiga Birmània

Aina Solano
3 min
Els grups parlamentaris i Amnistia Internacional s'han compromès a intervenir per aturar el genocidi de l'ètnia rohinyà a Myanmar.

PalmaLa presidenta de la Comissió d'Afers Socials i Drets humans del Parlament balear, Silvia Cano, ha fet una crida a la comunitat internacional i als governs espanyol i balear a intervenir amb urgència per posar fi a la situació de vulneració de drets humans i de “neteja ètnica” que pateixen els rohingyes al país del sud-est asiàtic Myanmar. Cano ha detallat que la població d'aquesta minoria ètnica a l'antiga Birmània “no té assistència humanitària, no té dret a l'educació, ni a tenir més de dos fills, i són apàtrides des de fa 40 anys”, una situació que, segons ha lamentat, “no ha millorat amb la transició democràtica de la líder birmana, premi Nobel de la pau, Daw Aung San Suu Kyi, sinó tot el contrari”.

Cano ha fet aquestes declaracions al Parlament just després que el president de la Cambra, Baltasar Picornell, hagi rebut en audiència Thun Khin, president de l'Organització Rohingya al Regne Unit, qui aquest dilluns horabaixa, a les 18 h, oferirà una conferència al Centre Flassaders per explicar de primera mà la crisi humanitària que travessa aquesta ètnia arran de la persecució per part de les tropes birmanes.

Assassinats, violacions i llogarets cremats

Khin, que ha visitat fa unes setmanes la població ruhingya a Bangla Desh i ha tingut testimonis directes de la situació dramàtica que travessa aquesta ètnia a Myanmar, ha reivindicat a la comunitat internacional “que faci una passa endavant per protegir el nostre poble”, ja que “és l'única solució a aquest genocidi, un intent de destruir-lo de manera sistemàtica”.

Thun Khin, el padrí i el pare del qual varen ser parlamentari i funcionari d'alt nivell respectivament al país, reivindica que l'ètnia, tot i ser minoritària, forma part de Myanmar i que "estam en ple dret d'estar dins aquest país". Khin ha narrat que el poble rohingya està patint un intent de ser exterminat". Ha afegit que "entre 15 mil i 20 mil persones han mort ja en mans de tropes militars" i ha confirmat que "més de 700 mil persones han fugit", "milers de llogarets han estat arrasats pel foc, milers de persones s'han matat, milers de dones han estat violades" i que "milers d'infants són a campaments", sense comptar els que han estat arrencats dels braços de les seves mares i llençats al foc", fets "inimanigables".

Thun Khin demana als governs una acció contundent per dur els crims dels rohinyà al Tribunal Penal Internacional.

Si bé la comunitat internacional ha començat a reaccionar, Thun Khin assegura que “necessitam una acció contudent i eficaç, perquè els propers mesos podrien morir devers 100.000 persones”. Ha detallat que “s'estan cremant llogarets per complet i a les persones no se'ls permet sortir: no poden anar als hospitals, ni a comprar, ni al mercat, ni a pescar, ni als arrossars”. Estam “davant una altra tàctica distinta per eliminar el poble rohingya i assistint a un autèntic genocidi en ple segle XXI”, un genocidi que ha equiparat amb el liderat per Adolf Hitler a Alemanya al segle XX.

Khin ha explicat que està instant els governs i els parlamentaris “que aixequin la seva veu perquè aquest tema vagi al Tribunal Penal Internacional i perquè es doni protecció als rohingya per tal que puguin tornar a les seves llars”.

Per la seva banda, el coordinador a les Illes d'Amnistia Internacional, Francisco Palacios, ha assegurat que des de l'ONG continuaran fent feina "per tal que aquesta intervenció no es limiti a un pur tràmit d'acció oficial", i ha anunciat que "continuaran lluitant perquè tota aquesta tragèdia no s'oblidi".

stats