Societat 11/05/2022

Garrido adverteix que el “discurs de banalització” de l’extrema dreta duu a agressions com les del Firó

La consellera de Presidència ha condemnat els fets i ha posat a disposició de les víctimes els serveis jurídics de L'IBDona

2 min
Imatge del Firó d'enguany.

PalmaLa consellera de Presidència, Mercedes Garrido, ha condemnat avui les agressions masclistes ocorregudes aquest dilluns durant el Firó de Sóller, i ha advertit que "els discursos de l'extrema dreta de banalització de la violència masclista" duen a fets com aquests. "Parlen de violència intrafamiliar, igualen qualsevol mena de violència i ens du a aquesta situació en què els joves no perceben les actuacions masclistes i les normalitzen", ha defensat.

Garrido ha ofert els serveis jurídics de l'IBDona a les víctimes i les ha encoratjat a fer denúncies en aquests casos. A més, ha assenyalat que "de les festes n'hem de poder gaudir tots amb seguretat" i ha afegit que "l'alcohol no és excusa per tocar una dona o besar-la si no vol".

Cal recordar que la Guàrdia Civil i la Policia Local de Sóller van detenir durant l'horabaixa de dilluns a Sóller un home com a presumpte autor d'un delicte de violència masclista i un altre d'agressió a agent de l'autoritat per haver assetjat una dona i agredit un agent. A més, tres periodistes d'IB3 varen patir situacions d'assetjament durant la jornada. El director d'IB3, Andreu Manresa, ha qualifica els fets de "despreciables i lamentables" i ha assegurat que "és un atemptat a la seva dignitat i la seva integritat".

Un miler de víctimes de violència masclista

D'altra banda, ha alertat de les dades "molt preocupants" que l'Institut Nacional d'Estadística va fer públiques dimarts sobre casos de violència masclista a l'Estat i les Balears. L'INE apunta a un increment dels casos entre els més joves, que aprofundeix la tendència dels darrers anys. "Ens fa pensar en la importància de la coeducació a les escoles", ha valorat la consellera.

Segons l'INE, les Balears varen registrar 992 víctimes de violència masclista el 2021, un 1% menys que l'any anterior, quan se'n varen comptabilitzar 1.002. La taxa de víctimes per cada 1.000 dones de 14 i més anys va ser d'1,9, la qual cosa situa les Illes com la sisena comunitat amb una taxa més elevada.

stats