QUÈ ES COU?
Societat 11/01/2020

Es Garbell, cuina menorquina i de mercat a la Caleta

Bep Al·lès
3 min
Es Garbell, cuina menorquina                  i de mercat a la Caleta

CiutadellaUna de les sorpreses de final del 2019 ha estat el restaurant Es Garbell, a la urbanització de la Caleta, a Ciutadella, que ens ofereix unes propostes del dia -no hi ha carta- en què destaquen els arrossos i les fideuades, els plats de cuina menorquina i les propostes de cuina de mercat, amb una bona relació qualitat-preu.

Es Garbell està dirigit a la cuina pel seu propietari, Jaume Pons Sintes, qui, com molts altres empresaris de la sabata, cansat de capejar un temporal darrere l’altre i davant la incertesa del sector, va deixar l’ofici de sabater -prové de la nissaga dels Roseta- i es va embarcar en el negoci de la restauració, perquè se li donava bé la cuina i perquè, com molts d’empresaris i obrers del sector de la sabata, veia com la seva feina se n’anava en orris en uns moments més que delicats a la seva vida laboral. Gent que està entre els 55 i els 60 anys, i que necessita cotitzar per poder gaudir després d’una jubilació més o menys bona.

Restaurant senzill, sense floritures ni a la taula ni a la cuina, amb propostes interessants, compromeses i que et fan sentir com a casa, perquè allà es prioritzen el bon producte i el contacte de tu a tu, familiar, amb el client.

Com hem dit, hi vam a ser a final d’any, després de diverses recomanacions, i vam anar decidits a tastar els seus arrossos, que tenen merescuda fama. Al full d’arrossos i fideuades del dia: la paella mixta, la de marisc, la de bacallà amb gamba vermella de Ciutadella, l’arròs negre, l’arròs caldós, la fideuada de marisc, l’arròs melós de conill amb caragols i esclata-sangs, la fideuada amb esclata-sangs i sobrassada i l’arròs brut. Vam optar per la paella de bacallà amb gamba vermella, encara que vam poder veure la bona cara que feia l’arròs a la menorquina, dins el tià de terra, de conill amb caragols i esclata-sangs.

Abans, però, vam tastar una tapa de verdines amb gambes vermelles i cloïsses que ens va sorprendre, com també el seu calamar a la romana, fet al moment, tot seguint la recepta casolana familiar, que per ser sincers ha estat un dels millors calamars a la romana que hem tastat. Cruixent, amb el punt exacte de pasta, gens oliós, i el calamar al punt, gens xicletós o fort.

Suggeriments del dia

Entre els suggeriments del dia, els musclos gratinats; esclata-sangs amb gambes i alls tendres; cruixent de lluç fresc; caragols amb salsa, xistorra a la sidra i unes excel·lents cloïsses a la marinera.

Per a aquells que no són arrossers, els plats del dia van ser bacallà amb porros i gambes, calamar al forn amb monyaco (recepta de la cuina nadalenca), pilotes amb esclata-sangs, tall rodó de vedella amb esclata-sangs, verdines amb cloïsses i gambots, pit de pollaste al Pedro Ximénez i pilotes sueques.

Ens va cridar l’atenció que a les propostes del dia hi figurassin uns quants plats on els esclata-sangs eren els protagonistes, i Jaume ens va explicar que n’era bon cercador i que el 2019 havia estat un bon any de bolets a Menorca, i que els que oferia als seus plats no eren forasters, sinó de l’illa, que donen un gust molt més especial als plats.

Es Garbell va néixer com a restaurant de temporada d’estiu, però va veure que els clients li demanaven que obrís també a l’hivern, i de moment la fórmula d’oferir uns suggeriments de cap de setmana a més de les seves propostes d’arrossos tant a la paella com dins el tià de terra, que és com es cuinen els arrossos tradicionals a Ciutadella, ha tingut èxit i Es Garbell va omplint el seu menjador fins al punt que es fa necessari reservar taula, perquè els diumenges són molts els menorquins que gaudeixen de la cuina de Jaume Pons, de Can Roseta, i les seves propostes culinàries.

stats