26/09/2015

Gairebé un de cada tres policies tindrà més de 55 anys el 2017

3 min
L’envelliment de la plantilla de la Policia Local pot arribar a representar un greu problema de funcionament.

PalmaGairebé un terç dels agents de la plantilla de la Policia Local de Palma tindrà més de 55 anys a partir del 2017, el parc de 330 vehicles del cos té ara mateix una antiguitat mitjana del voltant de 8 anys i hi ha policies que presten el seu servei amb revòlvers que en tenen més de 20. L’envelliment de la plantilla i la precarització dels seus recursos és un altre dels principals problemes amb els quals es troba la Policia Local, al marge dels casos de corrupció que impliquen a prop d’una vintena d’oficials i agents, i que mantenen ara mateix en un buit de poder el seu comandament.

L’envelliment de la plantilla pot arribar a representar aviat un greu problema de funcionament per al cos policial. Arribats a aquesta edat els agents poden sol·licitar passar a l’anomenada segona activitat, una situació administrativa que permet als funcionaris desenvolupar altres tasques diferents a la del seu lloc de feina per qüestions físiques, habitualment auxiliars o administratives.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, ha alertat aquesta setmana de la situació davant el plenari de Cort i s’ha queixat de la “manca de previsió i inversió durant els darrers quatre anys” per part de l’anterior equip de govern del PP. “Hi ha hagut deixadesa en les convocatòries d’ofertes d’ocupació com en la del 2014, que es va deixar perdre, i la del 2015, que també varen deixar sense convocar”, explicà en la seva compareixença.

La manca de convocatòries per cobrir places ha fet també que la plantilla se sostingui amb un gran nombre d’agents interins, “la qual cosa representa una gran inestabilitat”. Una situació que, per a la nova responsable de l’àrea, ha permès en els darrers anys crear un “sistema precari per col·locar persones afins” amb “designacions polítiques”. Sobre això cal recordar que la investigació dels casos de corrupció en el si de la Policia Local començà amb l’esclat del cas de la filtració de les oposicions de promoció interna durant el passat mandat. Per això foren imputats, entre d’altres, l’intendent en cap nomenat per Mateu Isern, Antoni Vera, i l’exdirector general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo, encara dirigent del PP de Palma a dia d’avui.

Conflictivitat interna

Segons Pastor, la plantilla que s’ha trobat al quarter de Sant Ferran és “de nivells” i “amb importants desigualtats entre els agents”, la qual cosa ha derivat en “un sobrecost inacceptable per al ciutadà de Palma” i en “una conflictivitat interna bastant important”, al marge dels casos judicials que colpegen la imatge de la Policia Local. “Han fet polítiques d’aparador”, digué davant el ple de Cort sobre la gestió dels seus antecessors, “perquè semblàs que feien alguna cosa, però no han realitzat absolutament res” que millori les condicions del servei policial”.

Davant tot això, la regidora de Seguretat Ciutadana va assegurar que ara es treballa en un pla de modernització per “transformar en aquests quatre anys l’organització i la gestió de la Policia Local”. Per a això necessàriament s’haurà d’augmentar el pressupost municipal destinat a l’àrea de Seguretat Ciutadana, un increment que Pastor ha avançat que no serà inferior al 10 % ja de cara al proper any. De la mateixa manera es projecta una reforma integral del model policial, mitjançant un Pla d’Ordenació de Personal, basat en un nou organigrama i la modificació de la relació de llocs de feina.

El nou cap, que serà extern, a l’espera d’un decret

Després d’haver fet cessar Joan Mut en el càrrec, l’àrea de Seguretat Ciutadana encara no ha pogut convocar el procés de selecció per triar-ne un de nou, perquè està pendent de l’elaboració d’un decret d’equivalències de les categories policials, per tal que es puguin presentar oficials d’altres policies locals i cossos de seguretat que compleixin els requisits, tal com és la intenció del nou equip de govern municipal. En qualsevol cas, el nou cap serà triat després per la mateixa Angèlica Pastor entre els que es presentin al procés, en un càrrec de lliure designació, i que assumirà també amb una comissió de serveis amb caràcter temporal. El termini de presentació de sol·licituds serà de tan sols set dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria al BOIB, una data encara per determinar. De manera provisional, Antoni Morey, un altre comissari imputat, és qui n’assumeix el comandament.

stats