Societat 22/10/2018

Gairebé 40.000 infants i joves de Balears pateixen un trastorn mental

El Govern ha fet públic el Pla estratègic de salut mental 2016-2022

Sabrina Vidal
1 min
Gairebé 40 mil infants i joves de Balears pateixen un transtorn mental

PalmaUns 39.700 infants i joves de Balears tenen un trastorn de salut mental, 2.400 dels quals són greus. Són xifres que s'han donat a conèixer durant la presentació del Pla estratègic de salut mental 2016-2022 que, si bé ja s'està desenvolupant, s'ha fet públic aquest dilluns i es pot consultar a la web del Govern.

El còmput global és de 185.000 persones a Balears, 5.000 de les quals tenen una patologia greu. La majoria són dones. Aquests són els pacients als quals es destina aquest pla, coordinat per Oriol Lafau, qui ha destacat la "feina conjunta" per tirar endavant una iniciativa "valenta" que s'atreveix amb reptes "com l'atenció específica a immigrants".

Falau ha destacat que el pla ja s'està aplicant, per exemple, amb la posada en marxa de l'Observatori del Suïcidi i de l'Oficina de Salut Mental de les Illes Balears "com a dispositiu tècnic". A més, ha anunciat que es treballarà en la "contenció mecànica zero", un aspecte que també ha destacat la infermera Carme Gonzalo, membre del comitè clínic que ha elaborat el document, qui ha insistit en la necessitat de crear un protocol per eliminar-la.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que serà coherent amb el que promet i que, tot i que és conscient, que "la salut mental és una àrea relegada", es compromet a "oferir els recursos públics que siguin necessaris per fer possible el pla".

Unes 160 persones, professionals, associacions i experts han participat en el document elaborat "de dalt a baix". Hi ha hagut 30 coordinadors de grups de feina, la majoria presents a l'acte d'aquest dilluns, al qaul ha faltat la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.

stats