Un funcionari de presons atén 140 interns a Mallorca

La manca de personal és un dels principals motius de la vaga que comença aquest dimecres a tot l'Estat

Al mòdul 9 de la presó de Palma un sol funcionari ha d'atendre 140 presos. Ho explica el representant sindical d'UGT, David Rodríguez, i ho corroboren alguns dels seus companys. La manca de personal i les  ràtios  desmesurades dels funcionaris de presons són precisament un dels motius pels quals aquest dimecres s'ha iniciat una vaga a tot l'Estat.

A Balears, per la manca de personal i els nombrosos interins, el seguiment ha estat menor que el 80% que s'estima de mitjana. Antonio Gutiérrez, de l'Associació de Treballadors Penitenciaris ( ATP ), explica que fins i tot en els serveis mínims hi havia més gent fent feina que un dia normal. "Els vàrem haver de renegociar".

Demanen una millora de les condicions salarials, més formació i una relació de llocs de feina més real. La vaga és la conseqüència directa de la ruptura unilateral de les negociacions amb el Ministeri. "Parlàvem de les possibles millores, però el 25 de setembre ens comuniquen que no tenen el  vistiplau  ni d'Hisenda ni de Funció Pública" i, des de llavors, res.

La vaga està convocada per a sis jornades, els dies 24 i 26 d'octubre i els 6, 8, 13 i 18 de novembre, però els funcionaris de presó confien que es reprenguin les negociacions abans. "Fa anys que tenim el salari congelat i en vàrem patir una baixada del 5%", assegura un dels afectats,  Sergio  Hernández.

Es comparen amb els funcionaris de presó de Catalunya, l'única comunitat que té les competències  transferides, que tenen una bretxa salarial d'uns 400 euros. A més, critiquen que per la insularitat reben la meitat que a les Canàries i una cinquena part que Ceuta i Melilla. "El 80% de la nostra feina és social, som com a pares pels presos, som electricistes, psicòlegs, llanterners... però ens diuen torturadors i tenim mala fama", lamenten.

Des dels sindicats expliquen que s'han posat en contacte amb diferents partits polítics per posar-los en coneixement de la seva situació.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF