Publicitat
Publicitat

Els fumadors passius també inhalen la nicotina del vapor de les cigarretes electròniques

Un estudi mostra que les persones exposades al fum de les cigarretes electròniques presenten biomarcadors similars a les que conviuen amb persones que fumen cigarretes convencionals

Les persones exposades al vapor de les cigarretes electròniques també són fumadores passives en nivells similars als fumadors passius de les cigarretes convencionals. Així ho demostren dos estudis elaborats per l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

El primer dels estudis mostra que les persones exposades al fum de les cigarretes electròniques presenten biomarcadors similars a les que conviuen amb persones que fumen fins a 7 cigarretes convencionals.

La concentració de nicotina en una llar on hi viuen fumadors de cigarretes electròniques és deu cops més elevada que en una llar de no fumadors. "Això demostra que el vapor de les cigarretes electròniques conté nicotina que passa a l'ambient", ha explicat Esteve Fernández, investigador de l'ICO, durant la jornada sobre cigarretes electròniques que aquest dimarts se celebra a Barcelona.

Segons Fernández, el vapor de les cigarretes electròniques conté partícules fines perilloses per a la salut que superen el llindar màxim establert per l'OMS de 10 micrograms per metre cúbic.

A més, l'estudi de l'ICO va trobar que les concentracions de nicotina i altres compostos en l'orina i la saliva –els biomarcadors individuals– dels fumadors passius de cigarretes electròniques era cinc cops superior a la de les persones que no conviuen amb fumadors. Uns nivells similars als dels fumadors passius de tabac convencional. "Això demostra que aquesta nicotina i altres compostos també són inhalats" pels no fumadors, ha argumentat Fernández.

"Les cigarretes electròniques no són innòcues. Algunes podrien ser menys perilloses que el tabac convencional, però no sabem com de menys ho són", ha destacat Armando Peruga, director de la iniciativa per al control del tabac de l'OMS. Peruga ha recordat que les cigarretes electròniques "contenen alguns tòxics que no són presents al fum del tabac", així com alguns "citotòxics i carcinògens presents al fum del tabac". A més, assegura que els estudis demostren que la seva eficàcia per ajudar a deixar de fumar "és baixa". Per tot plegat, Peruga ha instat els governants a "regular-ho" i a prendre mesures "per impedir que els esforços de control del tabac es debilitin i evitar que se'n torni a normalitzar el consum".

Peruga ha defensat que l'OMS creu que la cigarreta electrònica "no s'hauria d'utilitzar on no es permet fumar".

Antoni Mateu, secretari de Salut Pública de la Generalitat, ha anunciat que demanarà al govern espanyol que tan aviat com pugui incorpori a la normativa estatal les recomanacions de la directiva europea del mes de febrer, que regula diferents qüestions en relació amb la publicitat i l'etiquetatge de les cigarretes electròniques.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF