Societat 21/10/2019

Fulles de posidònia al sostre d'un cafè-concert per absorbir el renou i millorar l'acústica

El local Can Lliro torna a obrir les portes després d'una reforma a partir de productes locals

K. O.
2 min
Fulles de posidònia al sostre per absorbir el renou i millorar l'acústica

El carismàtic cafè Can Lliro, a Manacor, torna a obrir les portes aquest dilluns després d'una reforma en què els productes de fabricació local són els grans protagonistes. Entre les novetats arquitectòniques, destaca l'ús de fulles mortes de posidònia al sostre per absorbir el renou i millorar l'acústica del local, que a partir d'ara també oferirà concerts. Les parets estan fetes amb maons de teuleres de Manacor i Vilafranca, sempre cuits amb clovella d'ametlla, i esmaltats fets a mà a Felanitx.

Un dels arquitectes que han participat en l'obra, Carles Oliver, explica que la posidònia està sobre l'escenari perquè ajudarà a reduir el so. "És un material fonoabsorbent", diu, i afegeix que les fulles són de platges urbanes de Manacor i que en cap cas s'han fet servir restes de la planta provinents de platges on es puguin danyar els sistemes dunars. També s'han demanat els persmisos adients per agafar les fulles.

"Si puges a l'escenari, fa una mica d'olor de la mar", diu Oliver, que ha col·laborat amb l'estudi Aulets Arquitectes. El més important de la reforma era mantenir l'ambient de Can Lliro, assegura Oliver, i per això els productes de quilòmetre zero han estat tan importants. "Volíem mantenir l'esperit del local", conclou. Segons comenta l'arquitecte, al Llevant no hi havia cap sala de concerts d'aquestes característiques i l'obra ha estat impulsada pels propietaris del local per donar resposta a aquesta necessitat social del jovent.

El projecte Life Reusing Posidonia, que va suposar la construcció de 14 habitatges de protecció pública a Sant Ferran de Formentera, va ser pioner en eficiència energètica i baixa contaminació durant la construcció. Entre els materials que es varen fer servir per als aïllaments hi figura la posidònia.

stats