La fregidora sense oli, el nou aparell que triomfa a la cuina

Aquest gadget proposa un efecte cruixent amb una cocció més saludable que la fregidora convencional

5 min
Aliments que s'han cuinat amb una fregidora d'aire

BarcelonaEn temps de factures de la llum desorbitades, pot semblar impensable incorporar a casa qualsevol nou aparell que s'endolli per consumir més kilowatts en hores punta, però res més lluny de la realitat. Des de fa uns mesos, un silenciós gadget triomfa als aparadors comercials copant-ne l'oferta: les fregidores sense oli, conegudes també com a fregidores d'aire calent. Aquestes màquines estan tenint èxit pel boca-orella dels que busquen maneres de menjar saludables. N'hi ha de totes les gammes, potències i característiques, i són una solució que té els seus avantatges i els seus inconvenients.

Des del grup SmartWares, que comercialitza Princess i Tristar, el country manager Jordi Audet assegura que aquesta és una bona solució en un moment de preus històrics de l'electricitat, perquè l'aerofregidora "és un forn d'alt rendiment molt compacte". De fet, gràcies a la seva mida reduïda, "quasi no s'ha de preescalfar, els ingredients estan a prop de la resistència i el gran ventilador distribueix la calor a través dels aliments", detalla. Això fa que aquestes màquines siguin més eficients energèticament que els forns tradicionals i les fregidores d'oli.

Per a Audet, el boom d'aquestes màquines es deu al fet que els consumidors ara estan "més interessats en la cuina sana, en el món fit i en cuinar de manera més saludable" i perquè s'hi pot preparar qualsevol classe de menjar "sense complicacions i amb tot el gust". A Espanya se n'ha registrat un augment de la demanda des de finals del 2019. "Ha augmentat moltíssim des d'aleshores, i es veu reflectit a les vendes", assegura. De fet, actualment és un dels gadgets estrella als prestatges de les botigues que venen aparells de cuina.

Segons explica, aquestes fregidores funcionen mitjançant una resistència i un ventilador que fa circular l'aire calent ràpidament pels aliments perquè es cuinin de manera ràpida i senzilla amb aire en lloc d'oli, de manera que aquest greix vegetal se substitueix per la circulació d'aire calent. En els productes congelats, que normalment estan prefregits, detalla que aquest aire fa que es fregeixin, mentre que en els productes frescos, com la carn o el peix, es fregeixen per mitjà dels mateixos sucs dels aliments.

Com a avantatges, Audet assenyala que aquesta és una forma més saludable de preparar els aliments, ja que no es necessita oli per a la majoria de plats. També indica que es redueixen les olors a la cuina, per exemple, a l'hora de preparar el peix i el marisc, i també que són fàcils d'usar. En la mateixa línia, defensa que les aerofregidores permeten optimitzar el temps, ja que no cal estar-ne pendent com amb una paella plena d'oli, amb el fet evident que no necessiten l'ús de l'oli i que, en funció de la mida de la cistella, es poden cuinar plats per a més d'una persona en un sol ús. "Tampoc s'embruta tota la cuina", afegeix.

Entre els inconvenients, Audet indica que el consum excessiu d'aliments fregits té efectes negatius per a la salut. "Tot i que és més sa que cuinar en una fregidora amb oli, no s'ha d'abusar de determinats productes i cal seguir una dieta saludable", recomana. Per exemple, aconsella no abusar de les patates fregides encara que es cuinin sense greixos, si bé en les aerofregidores la ingesta de calories es redueix aproximadament entre un 70% i un 80%, ja que els aliments fregits amb aquestes màquines contenen molt menys greix afegit.

Les aerofregidores també poden servir per a les postres.

Pèrdua d'algunes vitamines

El nutricionista Manuel Jiménez, autor de La dieta slow (Libros Cúpula), coincideix en el fet que l'aerofregidora elimina els olis i greixos afegits, ja que produeix una cocció "ràpida i més saludable". En els aliments fregits tradicionalment es produeix una pèrdua d'aigua i una impregnació d'oli. Segons l'oli utilitzat, el procés serà més o menys perjudicial. A més, els olis reutilitzats contenen substàncies tòxiques i s'han de descartar per fregir. En canvi, en les fregidores d'aire es fa una cocció que, amb rapidesa i alta temperatura, simula el fregit. En aquestes màquines, "es guarda millor la hidratació i s'evita afegir substàncies alienes al mateix aliment", concreta el nutricionista.

Pel que fa a la conservació del valor nutricional dels aliments, Jiménez assenyala que això dependrà del correcte seguiment de les instruccions del fabricant. "Si hi afegim música pròpia, farem malbé uns aliments saludables", avisa. A més, molts aliments cuinats a temperatures altes perden part dels seus continguts vitamínics i enzimàtics. "Com quasi tot a la vida, l'ús moderat i compartit amb altres procediments és l'adequat", explica. A més, Jiménez subratlla la necessitat que els aliments cuinats sempre vagin ben acompanyats de verdures fresques. Per al nutricionista, pel que fa a les propietats organolèptiques aquesta màquina és una bona opció en tant que imita la textura cruixent dels aliments fregits. "Ho és, certament, però sempre que no en fem un ús excloent de la nostra meravellosa dieta mediterrània, eduquem els nostres fills en una alimentació saludable i fugim de les solucions fàcils i el menjar ràpid", recalca.

Un resultat similar

En la mateixa línia, el xef Chema Soler, especialista en croquetes i fregits i autor de Croquetas gourmet (Libros Cúpula), assenyala que els fregits proposen al comensal una capa molt cruixent, que és el que la gent adora. Per a ell, la gràcia de les croquetes és que siguin molt cruixents, i en el cas de les fregidores convencionals s'aconsegueix que un greix, l'oli, a alta temperatura (uns 190 ºC) cuini totalment i de forma homogènia l'aliment perquè està submergit. Afegeix que l'efecte de les fregidores d'aire és com el d'un miniforn que al ser un habitacle molt reduït aconsegueix arribar a altes temperatures.

Entre els punts favorables hi ha el fet de ser més saludable, ja que, al cap i a la fi, és com fornejar i s'obté un "resultat similar". En l'àmbit domèstic, també menciona l'avantatge de tenir una fregidora que no ocupa gaire espai i que admet usos bastant diversos. D'altra banda, el cuiner no recomana tenir una fregidora a casa perquè fa recórrer molt a productes congelats i en conjunt constitueixen una "mala alimentació", mentre que una d'aquestes aerofregidores permet àpats amb menys calories. Entre els aspectes desfavorables hi ha el fet que triga massa i és "bastant més lent que una fregidora convencional".

A parer seu, l'auge d'aquesta solució es deu a la voluntat del públic de "menjar més saludable i evitar fregits". Per a ell, aquesta és una molt bona manera de permetre's menjar a casa elaboracions similars als fregits i amb menys calories. "Abans de menjar patates fregides per a mi i la meva família em quedo més tranquil cuinant unes patates amb aquesta fregidora amb menys aportació calòrica i menys greixos saturats", diu. Per a Soler, aquest és un electrodomèstic amb moltes possibilitats i que sobretot "encaixa" amb l'estil de vida actual de cuidar la pròpia salut.

Receptes per a tothom

A les xarxes i portals de cuina, les receptes amb fregidores d'aire calent són d'allò més diverses. Si bé les que s'inspiren en els fregits de tota la vida són les reines, com les croquetes, les aletes de pollastre o les patates fregides, també hi ha usuaris que recomanen la preparació de peixos com el salmó, carns i peixos arrebossats, bastonets de verdures -com ara de moniato- així com aliments amanits amb formatge, com torrades i sandvitxos, i fins i tot pastissos.

stats