Societat 12/02/2021

Torna el fred a les Illes Balears

Miquel Bernis
1 min
L'Aemet ha manté l'alerta groga a les Balears per vent i fenòmens costaners. / EFE

El més destacable del temps dels pròxims dies serà el retorn a un ambient més purament hivernal. La potent fredorada que afectarà la Mediterrània Oriental no ens afectarà de ple, però entre diumenge i l’inici de la setmana sí que cal esperar una llengua d’aire fred que faci baixar clarament el termòmetre, especialment pel que fa a la temperatura diürna. La màxima de fins a 20 graus dels darrers dies passarà a ser d’entre 10 i 15 diumenge i dilluns.

A mesura que avanci la setmana, la temperatura s’anirà recuperant; el fred no serà persistent i a mitjan setmana ja no en farà de manera tan destacable. Aquest gir en el temps anirà acompanyat d’una entrada de vent de llevant que provocarà força nigulositat i un temps insegur en alguns moments. No hi ha perspectiva de pluja destacable durant els set dies vinents, però sí que cal esperar alguna brusca diumenge, sobretot a les Pitiüses i a Mallorca.

La setmana que ve tindrà molts dies de cel enterbolit o mig ennigulat, però el temps no es complicarà. El vent tampoc serà gaire protagonista. Aquest diumenge sí que bufarà de llevant i reforçarà la sensació de fred, però en general la setmana que ve serà bastant tranquil·la pel que fa a ventades i situació marítima. A llarg termini l’escenari continua sent de bastanta incertesa; encara no és descartable una fredorada abans no acabi el febrer, però no és l’escenari més probable.

El consell

Els dies vinents caldrà abrigar-se més. Diumenge la temperatura màxima es produirà segurament a primera hora, és a dir que treure el cap per la finestra al matí no servirà com a criteri per decidir quina jaqueta fa falta. El vent sumarà sensació de fred.

Que no us sorprengui

El debilitament del vòrtex polar està provocant un hivern descontrolat a l’hemisferi nord. Zones del Canadà han registrat rècords de fins a -46 graus. Dijous al Regne Unit s’arribà a -23, la temperatura més baixa des de 1995. 

stats