Societat 27/06/2019

El règim franquista va espoliar un talaiot per construir un monòlit en record dels caiguts

El monòlit figura en el cens aprovat per la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics per ser eliminat

Iván Martín
2 min
El règim franquista va espoliar un talaiot per construir un monòlit en record dels caiguts

MaóEl règim franquista va espoliar una trentena de pedres de diferents talaiots de Menorca amb l’objectiu de construir un monòlit en record dels caiguts del seu bàndol. Així ho ha confirmat a l’ARA Balears Montserrat Anglada, arqueòloga i codirectora de les excavacions de Còrnia Nou. El monòlit, que figura en el cens aprovat per la Comissió Tècnica de Memòria i Reconeixements Democràtics del Govern balear per ser eliminat, fou construït el juny del 1939 a la plaça de l'Esplanada de Maó, al centre de la ciutat. El titular d'aquestes dependències és el Ministeri de Defensa, que les empra com a residència militar d’acció social.

Montserrat Anglada ha assegurat que el testimoni que els va relatar tot el succeït l’any 1939 va ser Emília Mercadal, recentment morta, que estiuejava juntament amb els seus pares a Torraltí, als voltants del poblat talaiòtic de Còrnia Nou. Segons el testimoni, “presoners republicans es van desplaçar al conjunt arquitectònic per extreure pedres i traslladar-les al monòlit”. A més, Anglada recorda una història que gira entorn dels reclusos del règim: “Un d’ells va posar a l’interior de la construcció de pedra del monòlit una bandera republicana”.

Anglada no té dubtes “a la base del monòlit s’aprecia clarament que les pedres procedeixen de talaiots prehistòrics”, i afegeix que “tenim proves documentals que acrediten l’espoli com fotos de l’abans i el després”. D’altra banda, el director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer, ha confirmat la notícia: “Tenim constància que, a part de Còrnia Nou, també van espoliar pedres de Talatí de Dalt, i tal vegada no siguin els únics”. Ferrer, que va ser alumne de la desapareguda Emília Mercadal al col·legi Mare de Déu del Toro de Ciutadella, ha reconegut que “actualment estaria tipificat com a delicte”.

stats