França retira fins a 90 tipus de gelats per contenir substàncies cancerígenes

El setembre del 2020, la UE va descobrir que hi havia aliments que contenien més diòxid d'etilè del que està permès

2 min
Imatge d'arxiu dels prestatges d'un supermercat

ParísPrimer es van haver de retirar del mercat hamburgueses, pans, brioxeria, galetes, formatges, sucres, olis, salses, plats preparats, cafès i tes, entre molts altres productes, i ara, a França, a l'entrada de l'estiu, també 90 tipus de gelats de marques diferents. Segons informa el diari francès Le Figaro, més de 7.000 productes s'han vist afectats des del setembre del 2020, quan la Unió Europea va descobrir que hi havia aliments que contenien més diòxid d'etilè del que està permès.

"El diòxid d'etilè s'utilitzava per esterilitzar espècies i llavors es va descobrir que, entre altres coses, era cancerigen", explica a l'ARA Lluís Riera, director de la consultora alimentària Saia. La Unió Europea el va prohibir el 2011, però hi ha països que encara l'utilitzen, com l'Índia, d'on és originari el sèsam contaminat amb diòxid d'etilè que va entrar a Europa. "Segons quins països de la Unió Europea són menys exigents que altres amb els controls d'aliments, i quan un producte entra ja es pot moure per tot el continent", afegeix Riera.

El primer a detectar-ho va ser Bèlgica i ja es van encendre totes les alarmes. "Automàticament, quan passa això, tots els països de la Unió Europea queden avisats i es retiren els lots de productes afectats". França ha sigut un dels països que més productes ha retirat. "Moltes empreses i cadenes de supermercats van haver de retirar diferents productes", assegura Riera. Des de llavors, la Unió Europea ha estat molt més alerta i ha establert condicions especials per a la importació d'aquest tipus de llavors: "Totes les partides de sèsam han d'anar acompanyades d'un certificat oficial que ha d'indicar que han sigut objecte de mostreig i anàlisis", i s'ha fixat una freqüència de controls més elevada.

Així, un dels últims productes que França ha detectat que podrien tenir més diòxid d'etilè dels límits autoritzats (0,05 mg/kg) són els gelats. Tot i que la Unió Europea ho està investigant, el país gal ha retirat els productes de forma preventiva. A part del sèsam, també pot estar contaminat el psyllium (una planta que només creix a l'Índia) i diferents espècies com la farina de garrofa, que s'utilitza com a estabilitzant i espesseïdor per a gelats. Aquests ingredients es posen en molts productes, per això la xifra d'aliments contaminats és tan elevada.

Alertes que són habituals

Tal com ha fet França amb els gelats, si hi ha productes contaminats que han arribat als supermercats ràpidament se'n fa difusió. L'empresa està obligada a comunicar-ho a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, o directament contactar –si pot– amb els clients afectats. També, esclar, ha de tornar-los els diners i no pot enviar els lots de menjar a altres països on no estigui prohibit el diòxid d'etilè.

stats