29/11/2015

Una formació ocupacional per als professionals que demana el mercat

4 min
La formació ara es durà 
 A terme principalment als centres públics.

PalmaQuan la bombolla immobiliària va foradar va deixar milers de persones a l’atur; grans professionals, com fusters, electricistes i pintors, quedaren sense feina i, sobretot, sense oportunitats de trobar-ne. Acudien al SOIB i sovint l’oferta formativa que se’ls oferia era un conjunt de cursos, però sense cap estratègia per respondre a les necessitats del mercat laboral. Eren anys difícils i pocs sectors aguantaren el cop. Però, lamentablement, mentre la coa de l’atur era plena de gent capacitada per treballar i amb necessitats de fer-ho, sectors com la nàutica, que a Balears ha esdevingut la indústria més en forma ara mateix, havien d’anar a cercar la mà d’obra a fora.

El motiu era molt senzill: pintar un vaixell o arreglar la coberta de fusta a un iot no ho pot fer qualsevol. Cal una formació específica que era inexistent en els cursos per a aturats. “Els productes són diferents, també les tècniques, però sens cap dubte un pintor o un fuster procedent de la construcció, amb una formació adequada i específica, és una mà d’obra de primer nivell. No es va poder reaccionar perquè no hi havia cap estratègia, sinó un enfiloi de cursos”, explica apassionadament el conseller de Treball i Formació, Iago Negueruela.

El conseller es mostra satisfet del cop de timó que ha obrat l’esquerra en la formació ocupacional, de la mà també de la Conselleria d’Educació. Es dedicarà un esforç especial per transformar “el que abans era un conjunt de cursos sense cap anàlisi prèvia ni cap pla, sinó més aviat una suma del que cada centre de formació tenia més per mà. Ara, Balears serà pionera en una oferta completa, coordinada, en la qual els agents socials podem aportar la nostra experiència i que donarà als alumnes una preparació de qualitat perquè puguin tenir més opcions de trobar feina”, assegura José Luis García, secretari general de CCOO, un sindicat que des de fa temps reclamava un canvi de model. “Si volem revisar el nostre model econòmic, hem de començar per la capacitació dels nostres professionals”, afirma.

Es tracta d’una inversió de 4 milions d’euros que es traduirà en 50.000 hores de formació i que arribarà a 1.825 alumnes. Aquesta quantitat anirà augmentant progressivament a mesura que el Govern disposi de més recursos, “perquè aquesta és una aposta de la legislatura”, va recordar la presidenta Francina Armengol aquesta setmana, durant la presentació del projecte.

La formació es realitzarà principalment en els centres públics, fet que ha provocat la crítica de les acadèmies i centres de formació privats, fins ara els gestors del programa. “No els deixam de banda, ja que allà on no arribin els centres públics, ells podran acollir formació, i perquè cercam fórmules perquè també hi puguin participar. Però el que no podem fer és oblidar que tenim unes instal·lacions públiques, com l’Escola d’Hostaleria, que no podem desaprofitar. Hem d’obrir les portes d’aquests centres de primer nivell als treballadors i que puguin emprar els magnífics recursos de què disposen”, diu Negueruela.

I és que per a un centre privat pot ser molt complicat poder disposar de l’equipament complet per a determinades famílies professionals. “Són inversions cares, i només les pots dur a terme si saps que sempre faràs la formació. I això no ho pot ni ho ha de garantir cap govern a cap centre privat, perquè abans es feia per convocatòria i al final acabàvem adaptant la formació a les possibilitats dels centres”, diu García.

Els sindicats estan satisfets del seu paper, que serà sobretot de participar en el disseny, juntament amb la patronal. “És imprescindible que els agents socials continuïn tenint un paper important en el disseny, l’anàlisi i el control d’aquests cursos, i d’aquesta manera assegurar-nos que la capacitació respon al que més reclamen les empreses per donar sortides laborals a les persones aturades”, diu Esperança Barceló, secretària d’Organització i Comunicació d’ UGT.

“El que encara no sabem és si els docents que impartiran aquests cursos sortiran de les llistes d’interins de la Conselleria d’Educació i si les competències i les àrees d’especialització d’aquests docents són les idònies per als cursos de formació. Tenim el dubte de si seria necessari obrir noves borses d’interins”, explica.

Desset famílies professionals, que van des de la imprescindible hostaleria i turisme fins a les emergents nàutica, imatge personal o la dependència i atenció de persones majors, tenen lloc en una oferta formativa que aspira a ser clau per “millorar la qualitat de l’ocupació. És una obsessió d’aquest govern: gent més formada i amb millors feines i condicions”, sentencia el conseller de Treball.

Les dues associacions empresarials de centres formatius posaren el crit al cel quan varen conèixer el nou model de formació, ja que els deixa sense bona part dels cursos que tradicionalment impartien. “A nosaltres ens agrada més el model de concurrència competitiva, un concurs al qual et presentes i guanya el millor”, apunta Jordi Mora, president de l’associació d’acadèmies de PIMEM.

Ara mateix, patronals i govern “estam intentant recuperar el diàleg per veure quin pot ser el nostre paper dins aquest nou dibuix”, diu.

stats