“És fonamental tractar les primeres fases del procés de dol”

Ana Maria Madrid forma part del Grup d’Intervenció Psicològica d’Emergències i Catàstrofes i ha estat treballant amb els afectats per la torrentada de Sant Llorenç, així com amb els efectius que ajuden a la zona. “Allò fonamental ara és tractar les primeres fases del procés de dol, perquè la majoria de la gent està en estat de xoc i no reacciona”, assenyala. “Les emocions no han de quedar enquistades i la gent ha d’integrar el que ha passat en el seu pensament”.

Davant una catàstrofe, “sempre se cerca un perquè, és una resposta natural”. I el més senzill “és cercar culpables”. Però Madrid explica que és important “no perdre el contacte amb la realitat” i assumir que “aquesta desgràcia no és controlable”. Les conseqüències d’una experiència així a llarg termini poden ser “trastorns relacionats amb l’angoixa i obsessius compulsius, com la fòbia a la pluja”.

No s’ha d’oblidar l’atenció als efectius que treballen sobre el terreny. “Estan un munt d’hores fent feina i s’obliden de les necessitats bàsiques, com menjar o dormir. Perden la noció del temps”.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF