Tribunals
Societat 30/09/2021

La Fiscalia renuncia a part de la informació que Suïssa té sobre Joan Carles I

Segons 'El Confidencial', en una comissió rogatòria només va sol·licitar documentació d'entre el 2016 i el 2019

ARA
2 min
El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge d’arxiu.

MadridLa Fiscalia ignora els exercicis fiscals del 2014 i 2015, que comprenen els primers mesos de Joan Carles I sense inviolabilitat, en una petició d'informació a Suïssa. Així ho ha revelat aquest dijous El Confidencial, que assenyala que el ministeri públic espanyol només ha rebut documentació d'un dels bancs on tenia diners la fundació Zagatka, gestionada pel cosí llunyà de l'emèrit Álvaro de Orleans, a través de la qual Joan Carles I va sufragar viatges no declarats a Hisenda i altres operacions sota investigació. Segons l'esmentat mitjà, el resultat de la comissió rogatòria deixa fora els moviments del període 2003-2015, el més sospitós i que hauria pogut justificar una hipotètica acusació per suborns, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

L'historial de vuit comptes de la fundació Zagatka al banc Crédit Suisse, doncs, queden al marge d'aquest trasllat d'informació del fiscal suís Yves Bertossa a la Fiscalia del Suprem el 14 de maig. Es limita als exercicis fiscals del 2016 al 2019 amb informació del compte del banc Lombard Odier. Es tracta d'un període en què l'emèrit hauria fet un ús més limitat de l'estructura opaca, atès que a partir del 2015 els bancs suïssos van haver de començar a fer controls més estrictes dels seus dipòsits. Segons explica El Confidencial, les entrades de fons i el saldo dels comptes de Zagatka es van anar reduint.

L'abast d'una querella contra Joan Carles I ja ve condicionat d'entrada per l'etapa anterior a l'abdicació, en la qual era inviolable, però arran d'aquesta comissió rogatòria, la Fiscalia estaria renunciant a anys en què ja no estava protegit. Un delicte contra la hisenda pública agreujat no prescriu fins als 10 anys i es pot donar amb tres circumstàncies: un frau de més de 600.000 euros, en el marc d'una organització criminal o una evasió que hagi comptat amb testaferros, paradisos fiscals o comptes opacs. Les tres condicions es donarien en el cas de Joan Carles I.

En el supòsit que l'acusació es limités a delictes fiscals, el ministeri públic estaria perdonant, en lloc dels exercicis del 2014 (a partir de l'abdicació) i 2015, només el 2015. Quan es va enviar la petició a Suïssa al febrer i quan es va rebre la resposta, al maig, encara no havia prescrit penalment l'any fiscal del 2015. Ho va fer el 30 de juny.

stats