TOCAR TERRA

La fira d’oví i caprí de Calvià

Distintiu per a la carn

Es tracta d’identificar l’origen local dels productes ramaders

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, conjuntament amb diverses associacions ramaderes, promou el distintiu Carn de Mallorca. Es tracta d’identificar l’origen local dels productes ramaders i d’afegir-hi també una selecció de qualitat. És a dir, la carn que du el segell Carn de Mallorca és produïda al país i respon a uns criteris de selecció dirigits a assegurar que el producte és adequat a les demandes dels consumidors. Antoni Bonafè, ramader de Calvià, ha descrit prou bé els problemes de la carn ovina a les Balears i a tot Europa. La solució és treballar la qualitat i aconseguir respostes a la insularitat. El distintiu va per aquest camí.

XX Fira d’oví i caprí de Calvià

Nasqué per donar suport a la ramaderia ovina i a la pagesia calvianera

Aquest cap de setmana se celebra la XX Fira d’oví i caprí de Calvià. La fira va néixer per donar suport a la ramaderia ovina i, en particular, a la pagesia calvianera, bastant centrada en aquesta activitat. Enguany, a més del certamen ramader i l’exposició d’ovelles i cabres de diferents races, amb concurs morfològic de xots de raça mallorquina, s’hi ha programat un mercat agroalimentari que comptarà amb més de cent punts de venda, i s’hi durà a terme el campionat de les Balears de cans pastors. Hi ha tallers de tondre, de filar llana, mostra gastronòmica i un saló d’oví i caprí amb degustacions i exposicions. Aprofitant l’esdeveniment, el tècnic Jaume Jaume ha parlat del conreu de farratgeres lleguminoses. Calvià no vol abandonar les seves arrels, per això ja fa vint anys que va promoure una fira que ara pren més volada i interès.

Un pacte per la Serra

Tramuntana XXI proposa aconseguir un pacte de mínims

El debat organitzat per Tramuntana XXI, que va comptar amb representants de les diferents formacions polítiques, va ser interessant, com també ho és la proposta que fa l’entitat d’aconseguir un pacte de mínims per la serra de Tramuntana. És raonable, com va dir Joe Holles, que el tema se sostregui del típic estira i afluixa de la política xereca i es converteixi en un punt consensuat que ajunti els esforços dels diferents agents i permeti l’adopció de mesures. El tema agrari és cabdal per a la bona gestió de la Serra, però no és fàcil: les activitats econòmiques segueixen criteris de viabilitat i a la muntanya es pateix la insularitat que pateix tothom, a més de les dificultats del relleu. Ve a ser com una doble insularitat, per això hi resten pocs pagesos professionals. Que els representants polítics tinguin en compte aquesta situació és fonamental.

Costos energètics de l’agricultura

S’han incrementat més d’un 1.000% amb l’excusa de cobrir el dèficit de tarifa

Els darrers deu anys, els costos fixos de l’energia elèctrica regulats pel govern espanyol s’han incrementat més d’un 1.000% amb l’excusa de cobrir el dèficit de tarifa, cosa que ha provocat un increment mitjà de la factura elèctrica per al regadiu superior al 110% en aquest període. Una part dels regadius modernitzats, que estalvien aigua, però consumeixen energia, han deixat de ser rendibles. El nou marc legal que s’està configurant pot representar una superació de la reforma feta pel govern del PP que havia frenat aquest tipus de generació d’energia renovable, ja que representa una simplificació administrativa, facilita la compensació econòmica dels excedents i afavoreix formes d’autoconsum col·lectiu. En els darrers anys, l’energia solar fotovoltaica per a bombaments agrícoles comença a tenir un gran desenvolupament i ha demostrat que és un sistema viable, si se li dona suport.

Oli de Roqueta, oli del Pla

Són olis varietals, de baixa acidesa, elaborats a partir d’oliva arbequina

Roqueta és una possessió de Maria de la Salut completament vinculada a la història d’aquest poble i també a la general de Mallorca. Allà Antoni Gelabert hi elabora i comercialitza els seus olis Trull i Roqueta, olis d’oliva verge extra inclosos dins la denominació d’origen Oli de Mallorca. Són olis varietals, de baixa acidesa, elaborats a partir d’oliva arbequina, que posseeixen un sabor afruitat, suau, un poc picant i amb notes d’amargor. A Roqueta tenen esment dels arbres i de la terra, perquè saben que els sòls del Pla de Mallorca són excepcionals a l’hora de produir un bon oli. Primer es varen plantar 3 hectàrees i, a poc a poc, s’ha anat ampliant l’olivar amb la finalitat de poder atendre la demanda i fer viable l’explotació.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF