SOCIETAT
Societat 28/02/2020

La Fira de les Dones mesura l’energia femenina

Manacor cita el moviment feminista de Mallorca dissabte que ve amb una mostra al centre de la ciutat per tal de fer-ne visible l’emprenedoria i activisme cultural

Miquel Barceló
3 min
La Fira de les Dones mesura l’energia femenina

ManacorUn dels punts de més interès a Mallorca per al Dia Internacional de la Dona, que tindrà lloc el proper 8 de març, serà a Manacor, municipi referent quant a la lluita per la igualtat de gènere i bressol del moviment feminista illenc. La capital del Llevant organitza la I Fira de les Dones durant la vigília del 8-M. L’objectiu és donar visibilitat a tot el talent femení i fer xarxa entre les dones, amb la intenció de revertir les desigualtats de gènere.

“La cultura és una eina de transformació social i, si no feim cultura feminista, no serem mai un poble feminista”, diu la regidora d’Igualtat de Manacor, Carme Gomila, que viu aquests dies submergida en tot el pla organitzatiu de la mostra, que pretén omplir el centre de la ciutat amb projectes de dones emprenedores. Entorn del vessant comercial es mourà tot un pla d’actes culturals: exposicions, música, dansa, recitacions poètiques, tallers creatius, contacontes, concerts, xerrades i performances.

Es muntaran 80 paradetes comercials al voltant de la plaça del Convent i del claustre de Sant Vicenç Ferrer. “Tenim un teixit molt potent, encapçalat per dones, al qual se li vol donar el màxim protagonisme durant el dia anterior al 8-M”, comenta Gomila. La regidora reconeix que ha rebut crítiques a les xarxes socials per aquesta iniciativa i a les quals respon que “estar a favor dels drets i llibertats de les dones no és de cap manera voler excloure ni marginar ningú. Ara bé, el Dia de les dones és el nostre dia. S’ha d’entendre que el patriarcat també fa mal als homes. El feminisme és bo per a ells, perquè també els allibera dels patrons que els han imposat i que tothom socialment ens hem cregut; per tant, que quedi clar que la fira està oberta també als homes”.

Dones artistes, fotògrafes, escultores, poetesses, artesanes, dones que fan formatge, cuineres..., i tot un grapat d’activitats culturals dirigides o coordinades per dones, i també les entitats feministes com Dones del Llevant, Assemblea Antipatriarcal i representants de col·lectius d’altres municipis hi seran presents, a més d’entitats socials.

“Serà una fira més sentimental que comercial, per donar visibilitat a les dones emprenedores i alhora fomentar el talent femení en un municipi que és capdavanter en la reivindicació del feminisme”, subratlla la regidora.

Els col·lectius de dones feministes han sembrat una llavor que a poc a poc ha fet créixer el moviment i que reclama sense embuts el seu paper dins el món de les festes. És el cas de les Dimònies de Sant Antoni, que s’han fet un lloc en paral·lel a la festa tradicional. “És ver que potser el feminisme ha trobat un bon punt de difusió de les seves reclamacions a través de les Dimònies de Sant Antoni a Manacor, però no només se’n reclama un espai dins les festes. Recordem les seves demandes en el disseny del Pla General de Manacor per exigir una mirada de gènere en el futur planejament urbanístic i no s’han aturat de fer activitats per promoure el 25 de Novembre o el 8 de Març. Aquest dinamisme feminista ha estat una escola per a moltes dones joves i ha servit per crear un estímul a altres pobles on sorgeixen col·lectius que van en la mateixa línia reivindicativa”, explica Carme Gomila per reforçar la imatge d’un Manacor que aposta per la cultura associativa, fet que “demostra que som un poble viu i reivindicatiu”.

Diversitat cultural

En aquesta línia, el nou Ajuntament progressista ha fet valer el seu compromís de potenciar la igualtat de gènere també des la interculturalitat, amb un departament municipal que treballa amb projectes inclusius a favor de la diversitat, com són els cursos d’aprenentatge de la llengua catalana oberts a dones nouvingudes. “Hem passat de destinar 3.000 euros a 50.000 euros del pressupost a fer front a tota una sèrie de necessitats, entre les quals hi ha la d’afavorir la inclusió i també executar un pla de feina, que ens ha de permetre assolir el distintiu per la igualtat de gènere”, conclou Carme Gomila.

A LA RECERCA DEL DISTINTIU

MUNICIPI IGUALITARI

Un dels reptes a mitjan termini del Departament d’Igualtat de l’Ajuntament és assolir el distintiu de Municipi Igualitari, que s’aconsegueix amb la norma SG City 50-50, que marca un pla de feina i exigeix un programa d’igualtat, amb unes ordenances, reglaments i instruments municipals a desenvolupar, a més de tenir una taula de coordinació contra la violència de gènere. Una passa ineludible serà la creació del Consell Municipal d’Igualtat, que ja té el reglament enllestit i que s’espera poder aprovar en el ple del proper mes d’abril.

stats