TOCAR TERRA
Societat 11/10/2019

De la fira al plat

Mateu Morro
3 min
De la fira al plat

Menorca al plat de l’escola

El projecte ensenya a menjar, a compartir i a viure d’una manera responsable

Sota els auspicis del Leader Menorca es du a terme un projecte interessant dirigit a relacionar els productors agraris i la comunitat escolar a través dels menjadors escolars gestionats per un conjunt de petites empreses locals que, a la vegada que estan interessades a millorar la qualitat nutricional i culinària dels seus menús, també són capaces de vincular la seva cuina als productes de la terra, que amb frescor i sabor constitueixen un referent de qualitat inestimable. Però el projecte ‘Menorca al plat de l’escola’ no és un projecte de tants que, darrere les quatre paraules de moda, venen fum i més fum. No és un projecte esquerdat, sobretot gràcies a la capacitat d’implicar les cuineres, els professors, els pagesos, els infants i les famílies en un projecte comú que ensenya a menjar, a compartir i a viure d’una manera responsable.

Menorca, regió gastronòmica

La presentació a Brussel·les és una proposta valenta i ben fonamentada

La presentació a Brussel·les, a càrrec de la presidenta del Consell de Menorca, de la candidatura menorquina a Regió Gastronòmica Europea de l’any 2022, davant el fòrum Futurs més verds i més saludables, és una proposta valenta i molt ben fonamentada. És valenta perquè amb ella la institució insular pren la iniciativa de “fer de la gastronomia menorquina un actiu diferencial i únic, amb una influència evident en l’economia local, però també en l’entorn, el benestar i la salut”. I està molt ben fonamentada perquè Menorca reuneix una doble condició: posseir una gastronomia molt sòlida i singular, codificada per Francesc Roger a Art de la cuina en el segle XVIII, continuada pel gran tractadista Pere Ballester en la seva memorable De re cibaria (1923) i continuada per una persistent i innovadora cultura gastronòmica que troba un bon exponent actual en l’Associació Fra Roger.

La Fira de la Terra a Inca

Hi destaquen la IV Nit del Vi a Inca i la III Exposició i Subhasta de Xots i Anyells

Ja som a les fires d’Inca. Els dies 18, 19 i 20 d’octubre comença la primera de les tres fires, la Fira de la Terra. Des del punt de vista agroalimentari, destaquen dos actes: la IV Nit del Vi a Inca i la III Exposició i Subhasta de Xots i Anyells, que té el suport de la Cooperativa Pagesa d’Inca. Dit això, també és important la conferència de Miquel Vicens Alimentar-se ahir i avui i les activitats dels horts urbans del Serral de les Monges. La IV Nit del Vi a Inca és una bona mostra dels millors vins de les Illes. La subhasta de xots i anyells és una activitat que parteix del sector ramader inquer, sobretot dels ramaders joves de la localitat, que volen impulsar la millora de les guardes a través de l’adquisició d’animals seleccionats.

La Fira de la Llampuga

La mostra és diumenge, dia 13, a partir de les 12 h amb un acte de degustació

Però abans, els dies 11, 12 i 13 d’octubre ja ha començat a Cala Rajada la XVIII Mostra de la Llampuga, inclosa dins el Cap de Setmana del Peix Fresc. La mostra, la festa grossa de l’exquisida llampuga, és diumenge dia 13, a partir de les 12 h, amb un acte degustació que inclou uns deu expositors. El que cal destacar d’aquesta diada és la seva importància en el camí de la dignificació d’un dels peixos bàsics en la gastronomia balear que, entre altres coses, gràcies a aquesta mostra ha aconseguit avançar en la seva valoració i difusió entre la població de les Illes. La iniciativa va néixer dels pescadors i s’ha mantingut gràcies als pescadors. La tasca ha estat profitosa, perquè des de la primera Fira de la Llampuga han passat molts d’anys i de llavors ençà la llampuga no ha cessat de millorar posicions en el mercat.

La sobrassada de Can Company

De la mà de Francesc Reina, entra dins el món dels productes més nobles

La sobrassada és un producte bàsic, essencial, en la gastronomia de totes les illes. La gent mallorquina sap destriar molt bé les sobrassades de veres. Sap el que són bones sobrassades i el que són les coses que pretenen ser sobrassades i no ho són. Però el que era difícil imaginar era que la saviesa i les bones maneres de l’art xarcuter de Francesc Reina arribarien a convertir la sobrassada de Can Company en una obra d’art culinària amb elaboracions destacades com la varia, la nora, la figatella, els diversos fuets i les innovadores sobrassades (amb formatge, amb formatge blau, amb curry o amb xocolata). La bona sobrassada, de la mà de Francesc Reina, entra dins el món dels productes més nobles de l’alta cuina i referma el seu lloc absolutament privilegiat en el marc de la gastronomia balear.

stats