Societat 21/08/2019

Fina Santiago: “Espanya rebrà 15 dels migrants de l’’Open Arms"

França, Alemanya, Luxemburg, Romania i Portugal també acolliran les persones desembarcades aquest dimarts a Itàlia, segons la Consellera d'Afers Socials i Esports

Alba Tarragó
1 min
Imatge de l'interior de l''Open Arms

PalmaLa consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha afirmat aquest dimecres que els migrants desembarcats el passat dimarts a Itàlia seran "redistribuïts entre Alemanya, França, Luxemburg, Romania, Portugal i Espanya, que rebrà un total de 15 persones". Amb motiu d'una reunió amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, Santiago ha declarat que l'operatiu que es va posar en marxa davant la possibilitat que l''Open Arms' hagués de desembarcar a Palma "estava molt ben pensat i elaborat".

La consellera no descarta que, "si hi ha places als albergs, alguna d'aquestes persones es quedi aquí", en referència a les Balears, tot i que "en un primer moment arribaran a Madrid i després es farà una distribució pel conjunt espanyol". Actualment, "els dos centres que tenim tenen 70 places cadascun, però estan ocupats", ha afegit.

Pel que fa al mecanisme iniciat el passat dimarts per rebre l'embarcació, Santiago ha assegurat que "s'ha desmuntat", però que "no hi ha cap problema a tornar-lo a activar davant una situació d'emergència". A més, ha assegurat que aquest cas ha marcat un precedent i que el dret internacional hauria de permetre que l''Ocean Viking', un altre vaixell amb més de 350 migrants a bord que espera resposta d'Itàlia o Malta, "també pugui desembarcar".

Quant a la resposta d'Espanya davant els fets de l''Open Arms', la consellera ha reconegut que ella mateixa va ser "una de les persones que ho ha criticat". Segons Santiago, "a Pedro Sánchez li ha faltat capacitat de lideratge davant Europa a l'hora d'obligar a Itàlia que compleixi amb les seves responsabilitats". Això, ha apuntat, "no es pot esperar d'Itàlia, perquè té un govern de dretes, però d'Espanya sí, atès que el govern és progressista".

stats