Els fills de Ruiz-Mateos atribueixen al seu pare tota la responsabilitat de la gestió del grup per evitar la presó

Zoilo Pazos, nebot de l'empresari i també acusat d'estafa, ha dit que el seu oncle era "amo i senyor" de Rumasa i que els fills eren simples "assalariats"

Els sis fills de Ruiz- Mateos  i el seu cosí  Zoilo   Pazos , acusats d'un delicte d'estafa agreujada per no pagar amb la seva totalitat l'hotel  Eurocalas  que varen comprar al grup mallorquí Miralles, han derivat tota la responsabilitat de la compra al  difunt José  Maria  Ruiz- Mateos , destacant que ells només seguien ordres i no prenien cap  classe  de decisió dins les empreses del grup, tot i que figuraven en alguns casos  com a  administradors.

Aquests dimarts s'ha celebrat la segona jornada del judici a Palma contra els vuit acusats, pels quals es demana una pena de sis anys de presó, el pagament solidari de 13,9 milions d'euros i 54.000 euros de multa per a cadascun.  Els acusats són  Zoilo Alfonso , Pablo,  Javier , José María i Álvaro Ruiz- Mateos   Rivero , i els seus presumptes còmplices  Nicolás   Faure, que ahir no es va presentar al judici,  i  Zoilo   Pazos , per deixar de pagar aquests gairebé 14 milions d'euros en la compra el 2006 de l'hotel Eurocalas.

L'estratègia dels acusats i de les defenses ha quedat ben clara amb la primera intervenció mitjançant videoconferència del nebot de l'empresari,  Zoilo   Pazos , que ha assegurat que Ruiz- Mateos  pare era "l'amo i senyor" del grup empresarial i prenia totes les decisions. Tot i ser apoderat d'alguna de les empreses implicades en aquest presumpte delicte d'estafa,  Pazos  ha indicat que ell només feia tasques comercials per a les empreses d'alimentació del grup com  Elgorriaga Clesa  o els cellers dels quals  eren propietaris. "Mai no se'm  va passar pel cap que estigués cometent una irregularitat, perquè si hagués estat així no  hauria  signat res", ha indicat.

Pazos  ha recalcat que signava tot el que el  seu  oncle li demanava perquè José  Maria  Ruiz- Mateos  li inspirava  " confiança, lleialtat i devoció. Ha negat que  participàs  en la gestió de les empreses i ha afirmat que els seus cosins eren simples "assalariats" del seu pare. "El que  manava  era ell i els altres  obeïen , fins i tot els seus fills ", ha repetit.

El primer dels fills en declarar, Álvaro Ruiz- Mateos , ha incidit en aquesta estratègia. Ha insistit repetidament que mai no es va reunir amb l'empresari Miralles, que ell no prenia decisions dins l'empresa i que no coneixia els detalls de l'operació de compra de l'hotel  Eurocalas .

El fiscal Joan Carrau ha exposat documents i correus amb els quals ha intentat demostrar que els fills de l'empresari   que formaven part de l'estructura empresarial del grup i que prenien decisions, però l'estratègia de la defensa é s  descarregar tota la responsabilitat sobre el pare.

"Si l'empresari més important d'Espanya ha d'estar assessorat pel seu fill de vint-i-tants anys perquè ha estudiat Administració d'Empreses, tenim un problema", ha explicat Álvaro, que ha incidit  que  el seu pare era l'arquitecte del grup i que disposava d'equips executius molt professionals que gestionaven les seves empreses.

Sobre la compra de l'hotel, ha indicat que els sis germans varen avalar l'operació perquè era molt habitual que el grup fes adquisicions amb pagaments ajornats i que això mai no havia estat un problema. A més, es tractava d'una operació de 23,6 milions d'euros en un moment  en el qual  el grup estava valorat en més de 4.500 milions d'euros. També ha recordat que el 60% del preu de venda s'ha abonat i que els primers anys es varen pagar  les mensualitats  "amb  religiositat ", fet que demostra, segons ha explicat, la intenció de fer front a aquest deute. Tot i que queden per declarar la major part dels fills sembla que l'estratègia serà similar , ja que  estan representats pel mateix advocat.

Ha admès que si bé les empreses dels Ruiz- Mateos  no constituïen un  hòlding , ja que eren independents, "sempre s'entenia com a grup" i a més des del 2009 funcionava amb una de les empreses,  Bardajera , com a "caixa única que integra totes les caixes de les societats del grup". "És una eina com una altra qualsevol i així es treballava per ordre del meu pare, que era el gestor, i tot correcte", ha defensat.

Precisament, l'enfrontament repetit entre l'advocat dels fills,  Juan  Manuel  García - Gallardo , i el president del tribunal de l'Audiència Provincial ha estat el fet que ha caracteritzat la jornada d'aquest dimarts. La defensa s'ha queixat per la insistència de la fiscalia a citar una sentència condemnatòria contra els germans per un fet similar i ha demanat a Álvaro quantes sentències absolutòries ha protagonitzat, qui ha respost que 20. També ha destacat que les preguntes sobre el funcionament de la caixa única del grup ja han estat contestades en una d'aquestes sentències absolutòries. El magistrat s'ha  mostrat  molt molest amb l'actitud de l'advocat i l'ha obligat a centrar-se en els temes que ha considerat rellevants i a deixar de fer preguntes sobre fets que ja estan provats de manera documental o en altres sentències.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF