FESTES POPULARS
Societat 07/06/2019

Allotjar-se a Ciutadella Per Sant Joan costa un 10% més que l’any passat

Mentre que les tarifes d’hotels, apartaments i cases de lloguer augmenten a Ciutadella, es mantenen a la resta de municipis de l’illa

Iván Martín
4 min
Allotjar-se a Ciutadella Per Sant Joan costa un 10% més que l’any passat

CiutadellaCercar una habitació per dormir a Ciutadella durant les festes de Sant Joan s’ha convertit en una quimera. La planta d’allotjament de la ciutat registra un 95% d’ocupació des de principi d’any. L’efecte crida de les festes ha provocat que els establiments a Ciutadella estiguin desbordats. Tant és així que només podem trobar habitacions en algunes urbanitzacions turístiques del terme municipal o en hotels rurals allunyats dels escenaris on es duen a terme els principals actes de Sant Joan. Fer-hi tres nits, entrant el 22 i sortint el 25 de juny, té un cost mitjà de 1.300 euros. En aquests moments, per la proximitat de les festes, les tarifes han disminuït fins a situar-se entre els 900 i els 1.000 euros.

L’alternativa a la qual s’aferren els més joves consisteix a llogar apartaments en urbanitzacions turístiques. El transport públic que connecta aquests nuclis amb la ciutat facilita el gaudi de la festa a un preu relativament més raonable. Tot i que depèn de la catalogació de l’establiment, podem trobar apartaments per entre 400 i 1.300 euros per tres nits. Les tarifes han pujat, en línies generals, un 10% respecte dels preus de l’any passat. En alguns hotels, l’increment s’eleva a un 20%. Cal remarcar que molts santjoaners són repetidors i solen reservar amb mesos d’antelació, fins i tot un any per endavant.

La bogeria per Sant Joan s’estén pels allotjaments turístics de tota l’illa que, conscients de l’augment de la demanda, aprofiten per incrementar les tarifes. Tal com explica José Bosch, propietari d’un hotel d’interior a Ciutadella, “cada any estam igual. El municipi no té prou places per donar cabuda a tanta gent. Aquells que volen un servei i rebutgen dormir en hotels d’urbanització dominats per la touroperació, es decanten per reservar en pobles com Ferreries o es Mercadal”. Així, fer tres nits en aquests municipis del centre de l’illa situats a poc més de 20 quilòmetres de Ciutadella representa una despesa de 500 euros de mitjana pels tres dies. Els preus superen entre 70 i 90 euros el que ens costaria fer tres nits a l’agost en aquests mateixos establiments.

El lloguer, pels núvols

L’opció hotelera no és l’única via per viure les festes de Sant Joan. Les plataformes comercialitzadores d’internet no disposen de pisos o apartaments situats en el terme municipal de Ciutadella, d’una borsa de més de 350 allotjaments. En aquest cas, els preus ballen en funció de la ubicació i el nombre d’habitacions, però del 22 al 25 de juny la mitjana és d’uns 900 euros.

Un dels aspectes que cal destacar és el descontrol que representa per a un propietari llogar el seu pis o apartament. Joan Melià té un pis al nucli antic i un apartament a la urbanització de Cala en Blanes. Assegura que l’ha llogat des de fa més de deu anys i pràcticament cada Sant Joan es troba amb el mateix problema: “L’apartament d’urbanització té una habitació i un menjador amb sofà llit, i el llogam per 300 euros el dia. Abans, el reservaven dues persones i hi dormien una quinzena de joves. Pots posar el preu que vulguis, perquè saps que tard o d’hora algú hi estarà interessat”, explica. Pel que fa al pis al centre de Ciutadella, Melià admet que “amb la zonificació turística i l’obligació de regular-ho, el negoci no és el mateix. Hi ha molts propietaris que fan el seu agost particular sense tenir els papers en regla. He arribat a veure lloguers de 1.000 euros el dia”. Aquest preu, que sembla desorbitat, és l’habitual si ens referim a les cases ubicades als carrers cèntrics de Ciutadella, les denominades cases menorquines. Tres dies a prop de les Voltes, la Catedral o la plaça del Born sobrepassen els 3.000 euros de lloguer. El perfil d’aquests habitacles és de cases antigues, d’entre tres i quatre habitacions, i que la resta de l’any estan deshabitades. Hi ha excepcions, com la de Maria Pineda, que aprofita les festes de Sant Joan per fer uns diners extra. “Al principi no ho volíem fer, però quan els meus fills se n’anaren a estudiar a Barcelona, decidírem fer la passa. En tres o quatre dies pagam part dels seus estudis i nosaltres ens mudam a casa dels sogres. La gran sort que tenim és que cada any els llogaters són el mateix grup, uns amics que venen de Mallorca”.

El transport públic és la millor opció

Les reduïdes dimensions de Menorca ajuden en la planificació d’un viatge, sigui per passar-hi uns dies de vacances o bé per anar a les festes de Sant Joan. El transport públic a l’illa és un servei còmode, econòmic i que permet gaudir de la festa amb la tranquil·litat de tenir a l’abast una opció que garanteix la seguretat. La conscienciació sobre els perills del consum desmesurat d’alcohol i l’aposta del Consell per posar a disposició dels ciutadans un servei àgil ha aconseguit normalitzar l’autobús com un element més, vinculat a les festes patronals dels pobles de Menorca.

Per això, allotjar-se en una urbanització de Ferreries, es Mercadal o es Migjorn és una proposta molt menys costosa que fer-ho a Ciutadella. Per exemple, podem trobar avui dia un apartament en aquestes zones per 120 euros la nit. L’operatiu de transport públic incrementa les freqüències per Sant Joan. A les connexions regulars, cal sumar-hi l’entrada del Jaleo Bus, que cobreix el retorn de matinada. El trajecte dura menys de mitja hora des del Mercadal, es Migjorn i Ferreries. Millorar la xarxa de transport públic és una de les reivindicacions històriques de l’Associació Hotelera de Menorca, que veu en aquest servei la clau per reforçar el paper turístic de les urbanitzacions i annexionar-les al centre de la ciutat. Ciutadella té la planta d’allotjament més gran de l’illa i les festes de Sant Joan en saturen la capacitat. Les previsions apunten a l’arribada, per via aèria i marítima, de més de 40.000 persones, una xifra que duplica amb escreix la població que resideix a la capital de Ponent durant tot l’any.

stats