Tocar Terra
Societat 28/11/2021

La festa del vi novell

Mateu Morro
4 min
El municipi de Santa Maria del Camí prepara cada any un programa d’actes molt variats que tenen com a objectiu promoure el vi novell i reconèixer-ne la millor producció.

L’arròs bombeta

La demanda del producte creix i s’ha inclòs al Catàleg d’Aliments Tradicionals

La inclusió de l’arròs bombeta en el Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears és una bona notícia. El cultiu de l’arròs bombeta va tenir una forta implantació a principi del segle XX a l’Albufera de Muro i sa Pobla, on va arribar a ocupar 1.774 hectàrees, però actualment sols hi ha sembrades 30,5 hectàrees, amb una producció de 79 tones d’arròs. Hi ha dues empreses pobleres que comercialitzen arròs bombeta, amb 13 productors pagesos. La meitat de la producció es comercialitza a l’engròs i l’altra meitat al detall o mitjançant venda directa al consumidor. La demanda és creixent, perquè el producte és únic i excepcional. Sa Pobla celebra, des del 2014, la Fira de l’Arròs Pobler i de sa Marjal, i de cada any amb més èxit.

Els atacs dels cans

La urbanització del camp i la manca de responsabilitat delmen les ovelles

Sentim parlar dels problemes creats als ramaders de la Península pel llop o per l’os i a les Balears, lluny dels ossos i els llops, els pastors tenen un problema que probablement és més greu i més desmoralitzador. Una setmana darrere l’altra els atacs de cans causen morts a les guardes d’ovelles. L’increment dels atacs és un resultat de la urbanització del camp i de la manca de responsabilitat dels propietaris. Les víctimes en són els pastors. La setmana passada hi va haver un cas greu, quan dos cans, escapats d’una finca de prop de Bunyola, ‘feren carn’ a voler i en poc temps mataren prop de 80 ovelles. Ens podem imaginar l’impacte d’aquesta carnisseria sobre el ramader afectat. Si viure del camp ja és difícil, amb fets com aquests encara ho és més.

Mel que no és mel

L’asiàtica, pura o mesclada, es comercialitza com si fos europea

Les organitzacions de consumidors denuncien l’adulteració de la mel i el frau respecte del seu origen. Diuen que un 30% de la mel consumida a l’estat espanyol és d’origen xinès, però que és pràcticament impossible trobar en el mercat mel que faci constar aquesta procedència. La pràctica habitual és comercialitzar la mel asiàtica, pura o barrejada amb altres mels, com si fos d’origen europeu. La raó del frau és en el preu: la mel xinesa es paga a 1,25 € i l’europea a 3,25 € el quilogram. Clar que és freqüent adulterar la mel xinesa amb xarops d’arròs, canya de sucre o blat de les índies. Al final es posa la mel a un preu impossible d’igualar pels apicultors locals, que són engegats del mercat sense contemplacions. El que passa és que sovint el que compram és un producte adulterat que ni tan sols és mel, ja que ha perdut bona part de les qualitats.

Els oliverars i els productes derivats de l’oliva formen part de la cultura mediterrània i són cabdals en la gastronomia d’aquestes contrades.

Dia mundial de l’olivera

El programa d’activitats la reivindica com un dels pilars de la gastronomia 

Amb motiu del Dia mundial de l’olivera, la Denominació d’Origen de l’Oli de Mallorca i la de l’Oliva de Mallorca s’han afegit a la commemoració amb un programa d’activitats que reivindica l’olivera com a part de la cultura mediterrània, com a font d’un dels pilars de la nostra gastronomia i com a part del nostre entorn i del nostre patrimoni natural. Les activitats estan adreçades a fer conèixer el procés d’elaboració de l’oli a tafones com la de S’Oliera de Son Catiu o la de la Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller. També es pot visitar l’olivar de Son Alzines (activitat organitzada per Tramuntana XXI dins la II Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana). Al voltant del fruit de l’olivera com a aliment, Deborah Piña i Katja Wohr han impartit un taller sobre el vincle de les tradicions gastronòmiques mediterrànies i l’olivera. La visita amb tast a la finca d’Albocàsser ha tancat la programació d’enguany.

La festa del vi novell

Santa Maria organitza un seguit d’actes per premiar i promocionar el producte

Arriba l’hora d’assaborir els vins novells i la Festa del Vi Novell, a Santa Maria del Camí, segueix enguany el seu camí amb un variat programa d’actes. Dissabte passat es va fer la Jornada del Brot de Pi, hi ha hagut conferències de Maria del Camí Dolç i de Bernat Calafat i divendres es varen lliurar les insígnies Brot de Pi a Catalina Vidal Fiol i a Antoni Contreras Mas, amb l’actuació musical de Llavors de Fonoll. Aquest dissabte 27 de novembre hi ha jornada de portes obertes als cellers, dinars i degustacions als mateixos cellers i combat de gloses. Dilluns es duu a terme un tast comentat de vins novells de Santa Maria del Camí. La festa es consolida i és un bon moment per tastar aquests vins joves, que cada any ens sorprenen més per la qualitat i l’originalitat que aconsegueixen.

stats