Societat 18/01/2022

'Femme', un espai per compartir experiències de violències masclistes

2 min
Il·lustracions de Bel López que formen part de l'exposició 'Femme'.

PalmaFemme és una exposició, però també és un espai comú, d'escolta, segur. L'antropòloga i il·lustradora Bel López n'és la responsable. A través de la seva obra, que consta d'il·lustracions fetes a dones al natural i de codis QR que dirigeixen l'espectador a una web on hi ha un àudio, denuncia les discriminacions i violències masclistes que pateixen les dones. La part visible de Femme es pot veure, ara, a l'entrada de l'edifici del Consell de Mallorca, al carrer del Palau Reial. Hi serà fins dia 28 de gener.

Femme Community va néixer a Instagram l'any del gran confinament, el 2020. De la necessitat i les ganes de compartir la seva experiència amb la violència masclista, López va decidir crear un espai on totes aquelles dones que volguessin explicar la seva història se sentissin escoltades. "Compartir aquestes vivències ens permet visibilitzar que això passa i ens passa a totes més del que ens pensam", ha dit l'autora de l'exposició.

Testimonis en primera persona

El projecte Femme Community té un any i mig de recorregut. Per veure l'exposició, que ha passat per Can Alcover, Porreres, Manacor, El Casal de Dones de Palma i l'Espai Mallorca de Barcelona, fa falta tenir auriculars, ja que les il·lustracions van acompanyades d'un QR que enllaça amb un àudio: el testimoni real de dones que expliquen la seva història en primera persona.

La directora insular d'Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, ha destacat que l'exposició "és fruit d'un projecte que va més enllà de les experiències individuals de les dones amb les violències masclistes, ja que presenta una forma de resposta que és col·lectiva". Cursach ha anunciat que l'exposició està a disposició dels ajuntaments de Mallorca, a través de Genèrica, l'escola de formació cultural i social en igualtat de gènere.

"Cal fer molta feina per erradicar la violència masclista, des de tots els àmbits. L'artístic té un paper important per arribar a la gent des d'un altre lloc, però amb un mateix objectiu: construir una societat igualitària, sense cap discriminació de gènere", ha assenyalat el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan.

Femme es va presentar el 8 de març de 2021 a l'espai Mallorca de Barcelona i posteriorment va arribar a Mallorca. L'exposició ha passat per Can Alcover, Porreres, Manacor i el Casal de Dones de Palma. Ara es podrà visitar fins dia 28 de gener al Palau Reial i després passarà per altres municipis de Mallorca i Menorca.

Il·lustració de Bel López inclosa a la mostra 'Femme'.
stats