Societat 09/07/2019

"El que abans parlàvem entre dones ara ho cridam al carrer"

La periodista i activista feminista Montserrat Boix ha inaugurat la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere, que enguany compleix vint anys

Maria Fuster
3 min
"El que abans parlàvem entre dones ara ho estam cridant al carrer"

PalmaDel 9 al 12 de juliol tindran lloc els tallers i conferències de la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere, que enguany fa vint anys. En aquesta edició reflexiona sobre la relació entre el feminisme social i el feminisme acadèmic. El curs, que es durà a terme al centre social Flassaders, ha començat amb la conferència de la periodista i activista feminista Montserrat Boix, que analitza com ha evolucinonat la presència del discurs feminista. "El que abans parlàvem entre dones, ara ho cridam al carrer", ha afirmat.

Boix ha fet un repàs des dels anys 60 fins a l'actualitat i ha recordat que moltes de les lluites o dels conceptes venen d'anys enrere. La periodista de TVE i fundadora de Mujeres en Red ha recuperat la figura de Gloria Steinem, que es va infiltrar com a conillet PlayBoy per denunciar com es denigrava les dones als anys 70, i la de Susan Brownmiller, que l'any 1975 va escriure 'Contra la nostra voluntat. Homes, dones i violació', amb uns plantejaments que el moviment MeToo ha tornat a posar damunt la taula. Una fita important destacada per la periodista és l'any 1982, quan es va aprovar la primera llei contra la violència cap a les dones a Guatemala.

La periodista Montserrat Boix i la professora de la UIB Esperança Bosch

Feminicidi i la necessitat de conceptualitzar

Un dels punts que ha subratllat Montserrat Boix en el seu discurs és l'acceptació recent per part de la RAE de la paraula 'feminicidi', que es va començar a utilitzar l'any 1993 a Ciutat Juárez, Mèxic. "La utilitzam massa poc", ha afirmat. I és que, segons diu, un dels papers que hauria d'assumir el món acadèmic és la conceptualització del que està passant. Una feina que requereix, primer de tot, "escoltar el carrer", tot i els pocs canals de connexió que l'activista admet que existeixen. "Un dels canals és, per exemple, aquest curs d'estiu d'Estudis de Gènere, però no n'hi ha gaires".

Ponències i tallers del curs d'estiu

Enguany hi ha unes 100 persones matriculades a la Universitat d'Estudis de Gènere, una xifra que s'ha mantingut en el temps, segons explica Esperança Bosch, una de les coordinadores. "Cada any s'hi incorporen dones joves i hi ha un grup que hi és des del principi", comenta. Alhora recorda que la Universitat va començar l'any 1997 però, com que governava el PP, no va tenir suport institucional. Així, en realitat són 22 anys els que fa, durant els quals unes 2.000 persones han assistit a aquest curs.

Dimecres 10 de juliol a les 10 hores, Jesús López Megías, catedràtic de la Facultat de Psicologia de Granada, parlarà sobre 'Feminisme i recerca psicosocial: un trajecte d'anada i tornada', i a les 12.15 hores Elena Larrauri, catedràtica de Dret Penal de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, impartirà la conferència 'Una anàlisi feminista del sistema penal, vint anys després'. A l'horabaixa, a partir de les 16 hores, es duran a terme els tallers: 'Abordatge de les violències sexuals des d'una perspectiva feminista' i 'Antirumors sexistes'.

Dijous, 11 de juliol a les 10 hores, la catedràtica d'Història Antiga de la Universitat de Granada, Cándida Martínez, oferirà la seva ponència 'Repensar la història. Una reflexió des d'Arenal. Revista d'Història de les Dones', i a les 12.15 h el llicenciat en Dret Joaquim Bosch parlarà sobre 'Què significarà la perspectiva de gènere en l'àmbit judicial'. Al capvespre, els tallers que s'impartiran a partir de les 16 hores són 'Medi ambient, salut i gènere' i 'Les cartes d'Elena Francis, una educació sentimental durant el franquisme

Divendres, 12 de juliol, la conferència 'A quatre mans i dues intel·ligències', a càrrec de les coordinadores de la Universitat d'Estudis de Gènere, Victòria Ferrer i Esperança Bosch, i la ponència de Nazanín Armanian, escriptora i politòloga iraniana, tancaran aquesta edició.

stats