Societat 15/09/2018

Felanitx, el primer poble a rebre la formació

A. Riera Serra
2 min
Teresa Rigo, referent del centre de salut de Felanitx.

PalmaTeresa Rigo és la referent del centre de salut primària de Felanitx. Ella va ser la persona escollida per participar en el programa, ja que estava sensibilitzada amb el tema de la violència masclista i tenia, a més, una formació prèvia.

Segons Teresa, el problema és que normalment les persones més sensibilitzades en la qüestió de la violència masclista són les que solen participar més en les diferents activitats. Per aquest motiu, un dels objectius d’aquest programa és poder captar aquells professionals sanitaris que normalment no hi mostren tant d’interès.

El protocol d’actuació sanitària davant casos de violència masclista, i que va presentar-se el març de 2017, té una extensió de vuitanta pàgines, i no tots els professionals han tingut l’oportunitat o el temps per llegir-lo. Per això, Teresa Rigo considera que és molt interessant que s’impulsi aquesta formació pràctica per fer arribar les estratègies bàsiques d’aquest protocol.

Centres de salut

Els centres de salut són espais propicis per fer-ne detecció de casos, tot i que sovint, segons explica Teresa Rigo, la por i el desconeixement hi juguen en contra.

“La nostra feina és precisament la de detectar aquells casos de dones que poden ser víctimes i que potser ni s’han plantejat que poden demanar suport”, afirma.

Els professionals sanitaris que les atenen poden ajudar a trencar l’aparent normalitat d’una situació de violència masclista que per ventura s’ha allargat massa en el temps.

“Hi ha molt poques dones que vinguin directament a cercar ajuda”, explica Teresa. “Per això és important donar a conèixer totes les eines de suport que hi ha al seu abast”, afegeix.

Programa de formació

La formació s’inicia a partir d’aquesta propera setmana en els centres de salut i unitats bàsiques de Felanitx, i a partir del mes d’octubre a Campos (Xaloc), Santanyí, Llucmajor i Coll d’en Rabassa.

D’aquesta manera, doncs, s’espera que 350 professionals de dotze centres de salut puguin rebre aquesta formació abans de finals de 2018.

stats