Societat 20/06/2013

Un rosegador podria tenir la clau per curar el càncer

Un article de la revista 'Nature' localitza el component que impedeix al farumfer desenvolupar la malaltia

Ara
2 min
Farumfer / Brandon Vick/University of Rochester

BarcelonaUna molècula que protegeix del càncer els farumfers, uns rosegadors sense pèl i que poden viure uns 30 anys, "podria ser beneficiosa en la prevenció del càncer en humans". Ho afirma Andrei Seluanov, un dels responsables de l'article que ha publicat aquesta setmana la revista 'Nature'.

L'article conclou que l'àcid hialurònic, una molècula simple que també determina la pell dels farumfers, "intercedeix" en la manera com l'animal resisteix al càncer. La molècula també es troba en humans i ratolins però, segons explica el 'New York Times', els farumfers la creen en més quantitat i en cadenes més llargues.

Els mitjans estrangers publiquen que l'article obre nous camins en la recerca de la cura de la malaltia en éssers humans. Per científics citats per la BBC, "pot tenir la clau per prevenir o tractar tumors malignes". Però Seluanov es mostra més cautelós i explica que el següent pas ha de ser investigar en ratolins.

El gerontòleg Rochell Buffenstein tampoc es deixa portar per l'entusiasme i recorda que "no està clar com l'àcid hialurònic protegeix contra el càncer en els farumfers". Però reconeix que investigar "els mecanismes anticàncer" d'aquest rosegadors "proporcionarà informació que podria ajudar a lluitar contra càncers humans".

Seluanov i la seva parella, Vera Gorbunova, tots dos biòlegs de la Universitat de Rochester, van constatar el 2009 que en "diversos anys d'observació de grans colònies de farumfers no havien detectat ni un sol cas de càncer". A partir d'aquí van decidir estudiar els animals per veure què els feia immunes a aquesta malaltia.

stats