Els experts encara no saben a què es deu l'alta mortalitat de morenes

Més d'un centenar de morenes han aparegut mortes a les Pitiüses; no es descarta la teoria dels vessaments, però l'opció d'una malaltia és més probable

A partir del 7 d'agost començaren a aparèixer morenes mortes, fins a un centenar –segons alguns mitjans–, a les platges d'Eivissa i Formentera, a més de dos exemplars a Calvià i un altre a la Colònia de Sant Jordi. Tot i que no es descarta la teoria d'un vessament a la mar que hagués  afectat només el gènere 'M uraena   helena ', els científics apunten més a una malaltia que perjudicaria exclusivament aquesta espècie, atès que les anàlisis sobre contaminants realitzades fins ara han estat negatives.

Verònica Núñez, coordinadora i oceanògrafa del Centre de Recuperació d'Espècies Marines (CREM) del cap Blanc, a Eivissa, explica que "aquests animals moren i els corrents els pugen fins a la superfície, per això tenen un major impacte en l'opinió pública, perquè els cossos es troben fàcilment". Aquest fet contrasta amb el que va passar amb el protozou que afectà les nacres, ja que les restes només es podien trobar bussejant, encara que va suposar un 99% de mortalitat i en algunes zones fins a un 100%, segons conta l'oceanògrafa.

"Les morenes trobades a Mallorca no es poden relacionar directament amb el que està passant a Eivissa i Formentera; no es pot descartar, però no en tenim indicis", afirma Núñez. 

L'equip, del qual Núñez forma part, s'encarrega de realitzar les necròpsies, però encara no poden donar dades sobre el nombre de morenes mortes fins que no surtin els resultats del laboratori, malgrat que alguns mitjans de comunicació parlen de l'aparició de més de 120 cadàvers.

Les administracions d'Eivissa i Formentera s'han ajuntat per gestionar la situació. El Consell insular, el CREM, els tècnics municipals d' ambdues  illes, Agents de Medi Ambient, socorristes, Policia Local i l'112 treballen conjuntament.

Els usuaris que trobin una morena morta és aconsellable que ho comuniquin a l'112 perquè puguin actualitzar les seves dades oficials. A més, si es troba una nacra morta o viva, el projecte Observadors de la Mar ofereix un servei a través de la seva pàgina web o compte de Twitter.

Sobre aquesta espècie

La morena és una espècie demersal de les aigües costaneres que viu sobre fons rocallosos, fins als 105 metres de fondària. Solitària, durant el dia s'amaga als forats i anfractuositats rocoses del litoral, és carnívora  i depredadora nocturna, s'alimenta de cefalòpodes, crustacis i petits peixos. Es reprodueix els mesos de juliol i agost.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF