El meu primer experiment de química

La UIB lliura dos premis educatius per impulsar l’interès per les matèries científiques en general i per la química en particular

Molta química avui a la Universitat de les Illes Balears (UIB), i de la bona, gràcies a la celebració de l'acte de lliurament dels premis corresponents al concurs El meu primer experiment, dirigit a alumnes de Primària, i al certamen dels Projectes Educatius de Química, orientat a estudiants de tercer i quart d'ESO. En total s'han presentat 21 projectes, 170 vídeos i si hi han implicat 500 alumnes de centres escolars de les Illes Balears.

L'objectiu d'aquestes dues iniciatives, impulsades per primera vegada pel departament de Química de la UIB, és promoure l'interès per les matèries científiques en general i per la química en particular, i fomentar el coneixement de la implicació de la química en la nostra qualitat de vida.

El concurs El meu primer experiment ha comptat amb la participació de 72 equips d'infants de Primària de les Balears, que han elaborat les seves propostes recollides cada una d'elles mitjançant un vídeo explicatiu. Els equips guanyadors -seleccionats en tres categories diferents corresponents entre primer i sisè de Primària- han estat: "Globus químics", elaborat pel col·legi Santa Magdalena Sofia, de Palma, "Els plans d'aquell dia", del col·legi Sagrat Cor, de Palma, i Magnetic Train, del CEIP Puig d'en Valls, d'Eivissa. Els tres vídeos guanyadors són els que havien rebut els darrers dies el nombre més gran de "m'agrada" a la pàgina de Facebook del departament de Química de la UIB. Cada vídeo havia estat realitzat per un equip format per un màxim de cinc alumnes i un professor. Els alumnes del vídeo guanyador de cada categoria han rebut de
premi un val per a l'adquisició de material didàctic o informàtic i un diploma acreditatiu. El centre educatiu del vídeo guanyador de cada categoria ha rebut material didàctic o de laboratori i un diploma acreditatiu.

Pel que fa al certamen de Projectes Educatius de Química, hi han participat alumnes de tercer i quart d'ESO de diversos centres educatius de les Illes, amb projectes relacionats amb la temàtica "La química a ca nostra", que han permès posar l'accent en les aportacions de la química al benestar i la qualitat de vida a les llars. El guanyador ha estat el projecte "Detergents", de l'IES Santa Margalida, de Santa Margalida, realitzat pels alumnes Carme Font Caldentey, Joan Font Perelló, Maria Antònia Perelló Nogales i Marina Poquet Ramon. Els altres dos projectes finalistes han estat "Els desembossadors. Un estudi sobre la composició i el seu efecte", de l'IES Pascual Calbó i Caldés, de Maó, i "Solucions per a músics", de l'IES Joan Maria Thomàs, de Palma.

A la cerimònia de lliurament dels premis, duta a terme a la sala d'actes de l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus universitari, han assistit tots els participants dels dos certàmens, alumnes i professors, així com famílies, amics i membres del departament de Química.

L'acte ha estat presidit pel doctor Llorenç Huguet, rector de la UIB, el doctor Joan Frau, vicerector de Docència de la UIB i president de l'Associació de Químics de les Illes Balears, i Antoni Morante, director general de Planificació, Ordenació i Centres del Govern balear.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF